fbpx

Struktur för blogginlägg: Så skapar du en tydlig struktur

En tydlig struktur för blogginlägg är inte bara viktigt för SEO, utan också för att artikeln ska vara enkel att läsa. Läs mer här!
struktur för blogginlägg

När du ska skriva en artikel för din blogg, då är det en bra start att börja med en tydlig struktur för ditt blogginlägg. Strukturen är skelettet för din artikel och den har flera fördelar. Först och främst, blir det enklare att skriva texten när strukturen redan finns där. Sedan kommer strukturen också hjälpa läsaren att förstå vad din artikel handlar om. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du skapar en bra struktur för ditt blogginlägg!

Varför är struktur för blogginlägg viktigt för SEO?

Att strukturera text förbättrar läsbarheten, vilket gör att läsaren enklare kan förstå din text. Om läsaren enklare förstår vad texten handlar om, är det sannolikt att de hittar svaret på deras fråga.

När Google (eller andra sökmotorer) märker att du ger svar på vissa frågor, är chansen stor att du rankar bättre. En tydlig struktur för blogginlägg är alltså viktigt för SEO och om du vill ranka bra i sökresultatet.

Hur strukturerar man ett blogginlägg?

Innan du börjar att skriva din artikel, fundera på vad du vill prata om. Skriv ner det och inkludera även en liten sökordsanalys, men förhoppningsvis har du redan koll på sökord.

Sedan skapar du en struktur för ditt blogginlägg och använder det som grund och underlag när du skriver. Ett sätt att skapa en struktur är genom att följa dessa fyra steg:

1. Skapa en lista över ämnen

När du har samlat all information som du vill använda i ditt blogginlägg, då kan du börja skapa en struktur för blogginlägget. Börja då med att skapa en lista över allt du vill ska vara med i din artikel.

2. Bunta ihop ämnena

Nu har du en klar överblick över allt som ska vara med i blogginlägget. Då behöver du börja bunta ihop ämnena och göra styckesindelningar.

3. Fastställ en ordning på dina ämnen

Sedan behöver du bestämma över vilken ordning som dina paragrafer bör ha, för att kunna ha en röd tråd genom hela blogginlägget.

4. Skriva några ord för varje paragraf

Om du har utfört de tre första stegen, behöver du sedan skapa en ny lista. Skriv ner lite stödord som du ska ha med i de olika paragraferna. Det kommer att hjälpa dig för när du sedan börjar skriva.

struktur för blogginlägg

Guida läsaren genom ditt blogginlägg

Nu bör du ha en struktur för ditt blogginlägg och en bra grund för faktiskt skriva din artikel. När du börjar att skriva på din artikel, då kan du med fördel ha följande paragrafer i baktanken. Då kan du vara säker på att dina läsare enkelt kan läsa hela blogginlägget med din tydliga struktur!

Skapa paragrafer

Paragrafer är en viktig del för att skapa en tydlig och bra struktur för blogginlägg. Men vad är en bra paragraf? En paragraf kan vara lång eller kort, men din text blir lättare att läsa om den är kort. Paragrafen kan bestå av 2-15 meningar. 

För texter på webben, rekommenderar vi att du startar din paragraf med din viktigaste mening. Sedan förklarar och utvecklar du den. En paragraf bör alltså handla om en sak.

Använd övergångsord

För att kunna guida din läsare på bästa sätt, borde du använda flera övergångsord. Vad är då övergångsord? Det är ord som ger direktiv till läsaren. Till exempel kan det vara ord som summerar, jämför eller sammanfattar något. 

Några exempel på övergångsord: 

Ta med underrubriker

Att ta med många underrubriker i en struktur för blogginlägg har flera anledningar. Dels hjälper de dina läsare att skanna igenom texten, sedan kan de besluta för att antingen läsa hela artikeln eller bara de delar som är viktiga just då. 

Om underrubriker har en betydelse för SEO är fortfarande under debatt. Däremot, om dina läsare enklare kan förstå vad din artikel handlar om, med hjälp av dina underrubriker – kommer det definitivt hjälpa din SEO. 

Lägg till en innehållsförteckning

När du landar på en sida och inte har någon aning om vad du hittar där, kan det uppstå osäkerhet om det är värt att läsa vidare. Bara att se en lång text kan skrämma vissa människor. Eftersom många inte ens läser hela din artikel, hjälp dem att se om artikeln kan ge svar på deras sökfråga. 

Då är en innehållsförteckning viktig i början av sidan. Speciellt om du har skrivit en lång artikel, genom att lägga till en innehållsförteckning kan läsarna enkelt se om artikeln har den info som de söker efter.

struktur för blogginlägg

Bättre struktur skapar bättre copy

Att sätta upp tydlig struktur för blogginlägg är ett viktigt steg för SEO copywriting. Det kommer att resultera i en bättre förståelse över innehållet i dina artiklar. Om läsare enklare förstår ditt budskap, är det större chans att de delar vidare din artikel. Dessutom kommer sökmotorer också enklare att förstå vad innehållet handlar om. 

Relaterad artikel: 5 misstag inom SEO copywriting

Struktur för blogginlägg sammanfattning

En tydlig struktur hjälper inte bara läsaren och sökmotorer, det hjälper också dig som skribent. När du har en klar struktur för ditt blogginlägg redan från början, kommer du enklare att kunna skriva din artikel.

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg