fbpx

Längd på paragrafer: Varför, och hur ska jag skriva kortare paragrafer?

Vi rekommenderar alltid att använda en kortare längd på paragrafer. Men varför är det viktigt? Hur ser en bra paragraf ut och hur skriver man kortare paragrafer? 

Allt detta kan du läsa om i den här artikeln som handlar om längd på paragrafer!

Längd på paragrafer: Varför bör den vara kort?

Genom att använda en kortare längd på paragrafer, blir din text enklare att läsa och dessutom lättare att skanna igenom. 

Enklare att läsa

Vi börjar med varför texten blir enklare att läsa när den har kortare paragrafer. Långa längder med text blir svårare att läsa samtidigt som den kan skrämma bort läsaren. Troligtvis kommer de lämna artikeln eller texten, innan de ens har läst inledningen.

Paragrafer hjälper dig att dela upp texten i mindre, hanterbara paragrafer, vilket kommer att underlätta för läsaren. Varje gång en paragraf slutar, ger du utrymme för läsaren att slappna av och fundera på vad de faktiskt läste. Det kommer att hjälpa dem att ta in din text.

Lättare att skanna igenom

Med hjälp av paragrafer som är kortare, blir det också enklare för läsaren att skanna igenom texten. När någon landar på en hemsida är det inte speciellt ofta som läsaren tänker läsa hela artikeln eller texten. Ofta vill de ha informationen som finns däri. Människor brukar ofta läsa titeln och inledningen. 

När du delar upp din text i mindre paragrafer, kommer läsaren att förstå vad din text handlar om – på nolltid.

Vad är en bra längd på paragrafer?

En bra paragraf innehåller information om en specifik aspekt av ämnet som din artikel handlar om. Om du funderar på den tidigare underrubriken i den här artikeln, då pratar vi först om att kortare paragrafer blir enklare att läsa och sedan pratar vi om att det blir lättare att skanna igenom. 

Varje paragraf bör börja med en mening som summerar hela paragrafen, det gör att din läsare förstår vad paragrafer handlar om – direkt. 

Men vilken längd på paragrafer är optimalt? Det beror på vad din artikel eller text handlar om, men normalt bör den inte vara längre än 200 ord. När den blir längre än så, blir det svårare för läsaren att förstå och hänga med i texten. 

Tillägget Yoast SEO

Använder du WordPress som CMS-verktyg? Då kan du med stor fördel installera tillägget (plugin) Yoast SEO. Där finns det en inbyggd funktion som varnar dig när längden på dina paragrafer blir lite väl långa. Du får också andra förslag på läsbarheten i din text, till exempel om du använder för många passiva ord eller om du inte har tillräckligt med övergångsord.

Så skapar du korta paragrafer

Om du har problem med att korta ner längden på dina paragrafer, ta en titt på hela texten. Försök att skriva ner dina huvudämnen och sedan alla aspekter som du tar upp i din artikel.

Som ett exempel, kan vi bryta ner underrubriker och strukturer av paragrafer i den här artikeln: 

 1. Längd på paragrafer: Varför bör den vara kort?
  – Enklare att läsa 
  – Lättare att skanna igenom
 2. Vad är en bra längd på paragrafer?
  – En paragraf handlar om en specifik aspekt av ämnet
  – Paragrafer bör börja med en sammanfattande mening
  – Hur lång bör en paragraf vara?
 3. Tillägget Yoast SEO
  – Beskriver vad tillägget gör
 4. Så skapar du korta paragrafer
  – Titta på hela texten
  – Exempel

Sammanfattning av längd på paragrafer

Som du ser, kan du skriva om olika aspekter av ämnet och bryta ner det i en kortare längd på paragrafer. Märker du att någon paragraf blir lite lång, fundera på om du kan dela upp paragrafen ytterligare. Det kommer nästan alltid att möjligt, om det inte är det så kan du komma undan med en lång paragraf här och där.

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!