fbpx

SEO plugins för WordPress

Det finns ett stort utbud av SEO plugins för WordPress som ska förenkla arbetet med sökmotoroptimering. De flesta plugins för SEO har verktyg som hjälper till att optimera allt från sidans titel och beskrivning till att analysera nyckelord. Det finns även SEO tillägg som hjälper dig att analysera sidornas innehåll och hjälper till med att ta fram förslag på förbättringar.

Att använda ett SEO plugin innebär inte per automatik att webbplatsen kommer rankas högre på sökmotorer som Google. Däremot bidrar det till att underlätta arbetet med innehåll och få bättre insikter för att arbeta med innehållsstrategier.

Relaterad artikel: 6 nybörjartips för SEO

1. Bäst SEO plugin för WordPress; Yoast SEO

Yoast SEO är helt klart ett av de mer populära tilläggen för WordPress med runt 13 miljoner användare. Du får tillgång till många funktioner och verktyg som gör arbetet med SEO betydligt lättare. Dessutom finns det forum och support som är svårslagen eftersom Yoast har funnits länge på marknaden. Fördelarna med Yoast SEO som SEO plugin är många, bland de bästa funktionerna är:

 • Analys av innehåll. Funktionen hjälper till att analysera så innehållet med fokus på längd, antalet gånger som nyckelordet används och läsbarheten. Yoast identifierar även upprepat innehåll som kan leda till att sidan rankas lägre.
 • Hjälp att optimera metataggar. Att optimera metataggar som titel eller beskrivningar tar tid. Med hjälp av Yoast SEO blir det lättare att säkerställa att metataggarna är relevanta utifrån ditt innehåll. 
 • Generering XML-sitemap. Yoas SEO erbjuder möjlighet att generera XML-sitemap, det är en fil som bidrar till att sökmotorer enklare kan indexera en webbplats. 
 • Yoast SEO går att integrera med andra verktyg. För dig som vill arbeta mer avancerat med SEO finns det möjlighet att integrera Yoast med exempelvis Google Search Console och Google Analytics. Yoast SEO sticker även när det kommer till användarvänlighet och pedagogiskt upplägg. 

Det finns gratisversion som har de flesta nödvändiga funktionerna och verktygen. Sen finns det premiumversion med lite mer avancerade verktyg. Bland annat förslag på interna länkar och enkel åtgärd av 404-fel. Nackdelen med Yoast är att för att få tillgång till alla funktioner krävs premiumpaketet som kostar runt 229 USD per år.

2. Rank Math - ett SEO tillägg som täcker de flesta behov

Rank Math är bland de mer uppskattade SEO plugins till WordPress. Även Rank Math går att integrera med Google Search Console. Precis som med andra går det att få förslag på sökord och även hur de rankas. Några andra fördelar med Rank Math är:

 • Analys av fel och brister på sidor som kan leda till sämre ranking hos sökmotorer. Bland annat 404-fel och omdirigeringar.
 • Det finns möjlighet att styra nofollow och noindex, det gäller både enskilda inlägg och sidor.
 • XML-sitemap som även synkroniserar mot sökmotorer när du gör ändringar.
 • Det finns automatiska funktioner som hjälper till att optimera även bilder. Exempelvis automatiskt tillägg av rubriktaggar.

Rank Math blir allt populärare och har potential att gå om exempelvis Yoast. Yoast SEO är fortfarande mer etablerat och har betydligt fler användare vilket ger bättre stöd.

3. SEO plugins med nödvändiga funktioner - The SEO Framework

The SEO Framework har flera bra funktioner och är lite mer avskalat än övriga. Det gör att det framför allt passar den lite enklare SEO tillägg utan krusiduller. Det är ett relativt lätt plugin som inte drar ner hastigheten på webbplatsen. Några funktioner och verktyg som uppskattas är:

 • Lätt att överskåda även för mer ovana personer. Exempelvis finn det en färgskala som ger bild över hur bra ditt innehåll kan rankas.
 • Inga krav på uppgraderingar och är reklamfritt.
 • Hjälper till med att fånga upp spamkommentarer.
 • Går att optimera för bland annat lokal SEO.

Sammantaget är SEO Framework ett bra gratisalternativ för den som behöver grundläggande funktioner. 

SEO plugins sammanfattning

SEO plugins för WordPress gör det betydligt lättare att arbeta med olika typer av inlägg. Det bidrar även till att lättare kunna arbeta strategiskt med SEO. De allra flesta går att integrera med exempelvis Google Search Console. Vilket som är bäst beror på flera individuella faktorer. Bland annat hur erfaren användaren är men också vilka verktyg och funktioner som efterfrågas.

Som bästa SEO-tillägg för WordPress anser vi är Yoast SEO. Gratisversionen täcker de allra flesta behov. Det inkluderar stöd för att analysera sökord, läsbarhet, optimering av metataggar och XML sitemap

Annat bra SEO plugins till WordPress är Rank MathThe SEO Framework är ett tillägg som inte drar ner hastigheten och som alla grundläggande funktioner som krävs för att arbeta med SEO. Det är även gratis och reklamfritt.

Relaterade inlägg