fbpx

WordPress hemsida: Skapa en professionell hemsida 2024

Går med tankar på en WordPress hemsida? Då har du kommit helt rätt, läs den här omfattande guiden för att veta allot om WordPress hemsida!
wordpress hemsida

Att bygga en egen hemsida har blivit enklare än någonsin tidigare, och WordPress är det mest populära verktyget för att skapa professionella webbplatser. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan skapa din egen WordPress hemsida 2024.

Vi kommer att titta på fördelarna med att använda WordPress, de kostnader som är inblandade, och hur du kan komma igång med att bygga din webbplats.

Varför välja en WordPress hemsida?

WordPress är en CMS (Content Management System) som ger dig möjlighet att enkelt skapa och hantera din egen webbplats. Det är extremt populärt och används av miljontals webbplatsägare runt om i världen. Här är några skäl till varför du bör överväga att använda WordPress för din hemsida:

Enkel användning
WordPress är känt för sin användarvänlighet. Du behöver inte vara en webbutvecklare för att kunna använda WordPress. Med dess intuitiva gränssnitt och dra-och-släpp-funktioner kan du enkelt skapa och redigera din webbplats.

Stort utbud av teman och plugins
WordPress erbjuder ett brett utbud av teman och plugins som gör det möjligt för dig att anpassa och utöka funktionaliteten på din webbplats. Oavsett om du vill ha en enkel blogg eller en avancerad e-handelsplattform, finns det teman och plugins som passar dina behov.

SEO-vänligt
WordPress är känt för att vara SEO-vänligt, vilket innebär att det är enkelt att optimera din webbplats för att ranka högt i sökmotorer. Det finns också flera SEO-plugins tillgängliga som kan hjälpa dig att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorer.

Aktivt community
WordPress har en stor och aktiv användarcommunity. Det finns massor av resurser, forum och supportgrupper där du kan få hjälp och råd från andra WordPress-användare.

Med dessa fördelar är det tydligt varför WordPress är det valda verktyget för att bygga professionella webbplatser.

Relaterad artikel: Varför välja WordPress?

Kostnader för att bygga en WordPress hemsida

Att bygga en WordPress hemsida kan vara mycket mer kostnadseffektivt än att anlita en webbyrå. Här är några kostnader som du kan förvänta dig när du bygger din egen WordPress hemsida:

Webbhotell och domännamn
För att din webbplats ska vara tillgänglig på internet behöver du ett webbhotell och ett domännamn. Kostnaden för webbhotell och domännamn kan variera beroende på vilken leverantör du väljer, men i genomsnitt kan du förvänta dig att betala runt 400 kr per år för webbhotell och domännamn.

WordPress-tema
För att skapa en professionell och attraktiv webbplats kan du överväga att använda ett premium WordPress-tema. Kostnaden för ett tema kan variera, men i genomsnitt kan du förvänta dig att betala runt 800 kr per år för ett premium-tema.

Bildoptimeringspaket
För att optimera dina bilder och förbättra webbplatsens prestanda kan det vara värt att investera i ett bildoptimeringspaket. Kostnaden för ett sådant paket kan variera, men vanligtvis kan du förvänta dig att betala runt 200 kr som en engångssumma.

Sammanlagt kan du förvänta dig att betala cirka 1400 kr för att bygga din egen WordPress hemsida. 

Men du får också räkna in tiden och energin som det tar att bygga en WordPress hemsida, kanske du istället ska fokusera på kärnverksamheten och låta oss bygga en riktigt proffsig hemsida till dig istället?

Steg för att skapa en WordPress hemsida

Att skapa din egen WordPress hemsida är enklare än du kanske tror. Här är de sju stegen som du behöver följa för att komma igång:

Steg 1: Välj ett webbhotell

Det första steget är att välja ett pålitligt webbhotell som kan erbjuda tillförlitlig hosting för din webbplats. Det finns många webbhotell att välja mellan, men det är viktigt att välja ett som är kompatibelt med WordPress och erbjuder tillräcklig lagringsplats och bandbredd för din webbplats.

Några av de populära webbhotellen i Sverige inkluderar:

  • Inleed: Erbjuder prisvärd hosting för vanliga webbplatser.
  • Loopia: Sveriges äldsta webbhotell med olika hostingalternativ.
  • Oderland: Premium-alternativ med snabba servrar och stöd för både hemsidor och webbshoppar.

Se till att välja ett webbhotell som inte begränsar vad du kan göra med WordPress och som erbjuder tillförlitlig support om du behöver hjälp.

Steg 2: Registrera ett domännamn

Nästa steg är att registrera ett domännamn för din webbplats. Domännamnet är adressen som användare kommer att använda för att komma åt din webbplats. Det är viktigt att välja ett domännamn som är relevant för din verksamhet och lätt att komma ihåg.

Om din målgrupp är i Sverige kan det vara fördelaktigt att välja en .se-domän. Det kan hjälpa dig att ranka högre i svenska sökmotorer och ge din webbplats ett mer trovärdigt intryck för svenska användare. Andra populära toppdomäner inkluderar .nu och .com.

Undvik att använda ÅÄÖ i ditt domännamn eftersom det kan leda till begränsningar och problem med e-post och sociala medier.

Steg 3: Installera WordPress

Efter att du har valt webbhotell och registrerat ett domännamn är det dags att installera WordPress. De flesta webbhotell erbjuder en enkel installationsprocess för WordPress, där du kan installera det med bara några få klick.

Du kommer att behöva ange användarnamn och lösenord för att komma åt ditt WordPress-administratörsgränssnitt, så se till att välja ett säkert lösenord för att skydda din webbplats.

Steg 4: Välj och anpassa ett WordPress-tema

Ett av de bästa sakerna med WordPress är det stora utbudet av teman som är tillgängliga. Du kan välja ett tema som passar din verksamhet och anpassa det efter dina behov.

Det finns både gratis- och premium-teman tillgängliga för WordPress. Om du vill ha fler funktioner och anpassningsmöjligheter kan det vara värt att investera i ett premium-tema.

Vi rekommenderar att du väljer temat Astra, som är gratis eftersom du enkelt kan lägga till hemsidebyggaren Elementor som integreras med det temat.

Steg 5: Lägg till innehåll på din WordPress hemsida

Nu är det dags att skapa innehåll för din webbplats. Du kan skapa både sidor och inlägg i WordPress. Sidor används vanligtvis för statiskt innehåll som startsida, kontaktinformation, om oss-sida och liknande. Inlägg används för blogginlägg och nyheter.

Du kan använda WordPress’ blockredigerare för att enkelt formatera och strukturera ditt innehåll. Det finns också många plugins tillgängliga som kan hjälpa dig att förbättra och anpassa ditt innehåll.

Se till att skapa engagerande och relevant innehåll för din webbplats. Använd bilder, videor och texter som hjälper dig att nå dina mål och locka besökare till din webbplats.

Steg 6: Anpassa design och layout

Efter att du har lagt till ditt innehåll kan du anpassa design och layout för din webbplats. Med hemsidebyggaren Elementor kan du enkelt ändra färger, typsnitt, bakgrundsbilder och mycket mer för att matcha din varumärkesidentitet.

Var kreativ och experimentera med olika layouter och designelement för att skapa en unik och professionell webbplats.

Steg 7: Optimera din webbplats för sökmotorer

Sist men inte minst är det viktigt att optimera din webbplats för sökmotorer. WordPress erbjuder flera plugins och verktyg som kan hjälpa dig att förbättra din webbplats synlighet i sökmotorer som Google.

Några viktiga SEO-åtgärder du kan vidta inkluderar att använda relevant nyckelord i ditt innehåll, skapa meta-tags och beskrivningar för varje sida och inlägg, optimera bilder och förbättra laddningstider för din webbplats.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en professionell och attraktiv WordPress hemsida 2024. Kom ihåg att kontinuerligt uppdatera ditt innehåll och underhålla din webbplats för att behålla en positiv användarupplevelse och bra ranking i sökmotorer.

Relaterad artikel: SEO plugins för WordPress

Skicka en offertförfrågan till oss

Varför inte skicka in en offertförfrågan till oss och se vad vi kan göra tillsammans? Självklart kostar det ingenting och om du är osäker kan vi också boka in en digital rådgivning för att prata om dina och ditt företags behov. 

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!