XML sitemap: Vad är det?

Det kan vara svårt att hitta till en ny destination utan en karta, på precis samma sätt kan det vara svårt för Google att hitta alla dina sidor på webbplatsen utan en XML sitemap.

Att skapa och skicka in en webbplatskarta till Google, är faktiskt väldigt enkelt! I den här artikeln kommer vi gå igenom hur du gör detta, men först lite grunder.

Vet du redan vad en webbplatskarta är? Hoppa direkt till att skapa en!

Vad är en xml sitemap?

En sitemap är en XML-fil som listar allt innehåll på din webbplats. Alla sidor och filer som du vill att sökmotorerna ska hitta, borde finnas i din webbplatskarta. 

Lite snabbfakta om xml sitemaps

Webbplatskartor kan inte lista mer än 50 000 URL:adresser, och de kan inte heller vara större än 50MB i storlek. Om din XML sitemap överstiger någon av dessa två, behöver du skicka in flera webbplatskartor.

Hur ser en XML sitemap ut?

Nedan kan du se hur vår webbplatskarta ser ut på front-end, inte så spännande. Om du vill kolla på just din sitemap kan du skriva in dinwebbplats.se/sitemap.xml

xml sitemap

Varför behöver jag en xml sitemap?

Varför behövs då en XML sitemap? Google hittar nytt innehåll genom att spindla (crawla) webben. När den spindlar en sida, kollar den på både interna och externa länkar. Däremot kan inte sökmotorn hitta allt innehåll på det här sättet. 

Det är där webbplatskartor kommer in i bilden. Dessa berättar för Google (och andra sökmotorer) vart de viktigaste sidorna finns på din webbplats, för att den ska kunna spindla och indexera dem. Detta är viktigt eftersom Google inte kan ranka ditt innehåll utan att indexera det först. 

Så skapar du en xml sitemap

Många CMS-verktyg skapar en webbplatskarta automatiskt åt dig. Dessutom uppdateras de automatiskt när du lägger till eller gör ändringar på din webbplats.

Om ditt CMS-verktyg inte skapar XML sitemap till dig, är vårt tips att ladda ner Yoast SEO. Detta kan du se på vår sitemap tidigare i den här artikeln, där står det “Generated by YoastSEO” eftersom det pluginet har skapat vår webbplatskarta.

Använder du Wix eller Squarespace generar dessa CMS-verktyg en webbplatskarta till din webbplats automatiskt. Du kan även välja att stänga av detta om du, av någon anledning, inte vill att Google ska indexera din webbplats. 

Så skickar du in din xml sitemap till Google

För att skicka in din webbplatskarta till Google, behöver du veta var den är. Oftast brukar den finnas på URL dinwebbplats.se/sitemap.xml

Sedan går du till Google Search Console > Webbplatskartor > kopiera in URL > klicka på Skicka

Klart!

XML sitemap

Sammanfattningsvis

Har du frågor om XML sitemaps? Skicka iväg ett mail till oss så hjälper vi dig mer än gärna! Troligtvis har du redan en webbplatskarta och behöver bara skicka in den till Google! 

Lycka till!

Dela det här inlägget

Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på reddit
Dela på whatsapp

Liknande inlägg

Vill du synas på webben och öka din försäljning?

Vi hjälper dig med content / text, sökmotoroptimering / SEO, digital marknadsföring och webbdesign.

Content