fbpx

Skillnaden mellan inbound links och interna länkar (och outbound links vs externa länkar)

Vad är det för skillnad mellan inbound links och interna länkar? Vilken skillnad finns det mellan outbound links och externa länkar? 

Dessa termer, är något som vanligen förekommer inom sökmotoroptimering. Om du redan arbetar med SEO har du säkert koll på dem men för dig som är lite ny på området så tänkte vi reda ut vad det är för skillnad mellan dessa, en gång för alla!

Skillnaden mellan inbound och outbound links

Inbound links är länkar som kommer från en annan webbplats till din webbplats. Till exempel, det här är en länk till Hubspot’s blog. Hubspot skulle då kalla den här länken för en inbound link. 

Outbound links är länkar som går från din webbplats till en annan webbplats. Till exempel länken ovanför, det är en outbound link från vår webbplats, medans det är en inbound link för Hubspot. 

Interna och externa länkar

Interna länkar är länkar som går från en sida på din webbplats till en annan sida på din webbplats. Till exempel, det här är en intern länk till vår blogg.

Externa länkar är länkar som går från din webbplats till en annan webbplats. Externa länkar är alltså samma sak som outbound links, de går från din webbplats till en annan webbplats. 

Skillnaden mellan inbound links och interna länkar

Skillnaden är alltså, att en inbound link är en länk som kommer från en annan webbplats till din webbplats. Interna länkar är istället länkar som går från din webbplats till en annan sida på din webbplats, den stannar inom din webbplats och länkar mellan sidorna. 

SEO och länkar

Inom SEO talar man då om interna länkar, externa länkar och inbound links (inom Sverige). Interna och externa länkar är det du arbetar med när du håller på med on-page SEO medans off-page handlar om inbound links och länkbygge.

Skillnaden mellan inbound links och interna länkar: Sammanfattning

Med det här inlägget hoppas vi att det här med länkar har klarnat lite, iallafall vad de olika länktyperna handlar om och vart de pekar. Var inte rädd för att fråga om något fortfarande är oklart, vi hjälper alltid till! Skicka iväg ett mail till danielle@norrlandswebbyra.se eller fyll i kontaktformuläret här.

Relaterade inlägg

search intent - sökintention
SEO

Sökintention: Allt om search intent

Sökintentionen handlar om intentionen bakom en sökning på Google, vad är syftet med att söka på olika ord? Läs allt om sökintentionen här!

nybörjartips för seo
SEO

6 nybörjartips för SEO

Att börja arbeta med SEO kan vara svårt, här har vi samlat 6 nybörjartips för SEO som du kan börja med. Läs mer!

on-page SEO
SEO

Vad är on-page SEO? Back to basics

On-page SEO är den del av SEO som handlar om själva webbplatsen, alltså att sökmotoroptimera text, bilder och länkar på din hemsida.