Brutna länkar: Så hittar och åtgärdar du dem på ett enkelt sätt

Brutna länkar är inte bara negativ för användaren, de är också negativa från ett SEO-perspektiv. Men hur hittar och åtgärdar man dem?
brutna länkar

Brutna länkar på en sajt leder besökaren till sidor som inte längre finns. Det kan vara interna som externa länkar. Vanligen möts istället användaren av 404-fel vilket irriterar besökaren och även sökmotorer. Så varför uppstår dem och hur åtgärdar du dem enkelt?

I denna artikel går vi igenom:

  1. Vad är brutna länkar?
  2. Varför är brutna länkar negativt för min sajt?
  3. Hur hittar jag brutna länkar?
  4. Verktyg du kan använda som är gratis
  5. Så åtgärdar du brutna länkar

Sist får du en sammanfattning som summerar artikeln. 

1. Vad är brutna länkar?

Brutna länkar är länkar på din sida som inte längre fungerar. Det vanligaste är att besökaren möts av det ack så irriterande 404-felet. Eller så står det bara att länken inte är tillgänglig. Det kan röra sig om både interna och externa länkar.

Det är mycket frustrerande för besökaren som är ute efter en lösning på sitt problem. De tre vanligaste orsakerna till att länkarna slutar fungera är:

  1. Webbplatsen som länken går till finns inte längre.
  2. Länken går till en webbplats som flyttats utan sidan pekats om.
  3. URL-strukturen på sidan som länkas till har ändrats.

2. Varför är brutna länkar negativt för min sajt?

Brutna länkar drar ned användarupplevelsen för besökaren. Det innebär att du kan få färre konverteringar och att kunder tappar förtroendet. Trots allt har de sökt sig till din sida för att att få hjälp med sina behov. 

Det är inte bara personer som får en negativ upplevelse, även sökmotorer känner av dem. När sökmotorer som Google mäter och rankar din sajt kan betyget dras ned. Det innebär att länkar som är brutna även är negativt ur SEO-synpunkt. Sökmotorerna kan även tolka dem som ett tecken på att sajten håller sämre kvalitet.

3. Hur hittar jag brutna länkar?

Att gå igenom länkar som är brutna manuellt är ett evighetsarbete. Det enklaste sättet att hitta dem på din sajt är att använda länkkontrollverktyg.

Tre olika alternativ är:

Google Search Console

Google Search Console kräver förvisso att du verifierar din sajt hos dem men sedan får du tillgång till många bra funktioner. Bland annat kan du göra en genomsökning och hitta brutna länkar. Du får även tillgång till genomsökningsfelrapporter som inkluderar 404-fel. Google har många bra funktioner i sina rapporter och är väl värt att bekanta sig med.

Webbaserade SEO-verktyg

Att hitta länkar som är brutna på en sajt går snabbt med exempelvis webbaserade SEO-verktyg som Ahrefs. Din sajt skannas automatiskt och det finns flera olika metoder för att identifiera och åtgärda dem. Genom att arbeta med Ahrefs går det att få många bra insikter om din sajt när det kommer till SEO.

Programvaror för SEO

Det finns datorprogram som du kan installera för att identifiera brutna länkar. En del är kompatibla med såväl Windows som macOS och Linux. I regel är det kombinerade SEO-verktyg, när du skannat sidan kan du filtrera på 404-sidor och åtgärda dem.

brutna länkar

4. Verktyg du kan använda som är gratis

Ett av de bästa gratisverktygen är Googles Search Console som inte bara hjälper dig med brutna länkar. Det finns även mängder med funktioner som gör att du kan analysera innehållet på din sajt. Du kan på så sätt hitta och åtgärda andra problem som drar ned användarvänligheten och din SEO. Du kan även se indexeringsstatus som gör det möjligt att att öka din organiska trafik. 

Det finns även gratis verktyg online som BrokenLinkCheck.com. Gratisversionen låter dig söka upp till 3 000 sidor utan kostnad. Det är ett användarvänligt alternativ som räknar upp länkar som är brutna så du kan åtgärda dem.

Det finns även plugin för WordPress, bland annat Rank Math och Broken Link Checker. Nackdelen är att det kan påverka sajtens prestanda och inte alltid lämpligt om du ansvarar för flera sajter.

5. Så åtgärdar du brutna länkar

Beroende på vilket verktyg du använder går det att åtgärda brutna länkar på lite olika sätt. Använder du exempelvis Googles sökkonsol kan du se en sammanställning av 404-fel. Eftersom det går att få upp en lista går det att antingen ta bort länkarna eller ersätta dem med fungerande länkar.

Onlineverktyget Broken Link Check räknar upp interna som externa länkar som är brutna. Dessutom kan du se vart länken finns på din sajt. När du har listan kan du enkelt åtgärda felen. 

Verktyg som Ahrefs har flera olika sätt som du kan åtgärda dessa. Du kan välja antingen revisionsverktyg där du hittar länkarna under Rapporter. Ett annat alternativ är att välja Webbplatsutforskare där du kan hitta både brutna utåtgående länkar som bakåtlänkar.

Brutna länkar - sammanfattning

Brutna länkar är både interna och externa länkar som inte längre leder någonstans. Ofta får besökaren istället 404-fel

Länkar som är brutna är irriterande för besökaren och riskerar även att dra ned rankingen på sidan. Sökmotorer som Google kan identifiera sidor som har många och ranka dem längre.

Det finns olika verktyg som Google Search Console och gratisverktyg som BrokenLinkCheck.com som gör det lättare att hitta länkar som är brutna. Även Ahrefs har verktyg som gör det lätt att hitta och åtgärda dem.

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!

sökintention
SEO/sökmotoroptimering

Sökintention: Allt om search intent

Sökintentionen handlar om intentionen bakom en sökning på Google, vad är syftet med att söka på olika ord? Läs allt om sökintentionen här!