Många är medvetna om hur det viktigt det är att synas på Google och att arbeta med sökmotoroptimering/SEO. Däremot är det inte många som känner till hur Google söker igenom webben och vad Google indexering är för något.
Det är precis det som vi kommer gå igenom i den här guiden, allt om Google indexering helt enkelt!
Vad är Google indexering?
För att förklara vad Google indexering är, behöver vi först besvara vad ett Google index är. Ett Google index kan liknas med ett bibliotek, med massor av webbsidor. Om Google inte indexerar din webbplats, kommer den inte att finnas med i det här biblioteket eller index.
I videon nedan berättar Matt Cutts från Google, hur processen fungerar:
Relaterad artikel: PageRank: Hur fungerar algoritmen?
Hur indexerar Google webben?
Men hur indexerar då Google webben? För att hitta och lagra hemsidor använder sig Google av avancerad mjukvara och sökrobotar, som ofta också kallas för spindlar.
Några termer som du behöver hålla koll på:
- Crawla eller spindla: Processen för att följa länkar på webben för att upptäcka nytt content
- Indexering: Processen av att samla alla webbsidor i en enorm databas.
- Spindel eller webbspindel: En del av mjukvaran som utför spindla-processen.
- Googlebot: Det är Google’s webbspindlar.
Då fortsätter vi, spindlarna börjar att gå igenom indexet med webbadresser som tidigare har blivit indexerade, tillsammans med webbplatskartor (XML sitemaps) som har blivit uppladdade i Google Search Console (mer om det senare i guiden).
När spindlarna besöker hemsidor, kollar de vilka andra webbplatser som de länkar mot. Sedan fortsätter de till den sidan, som den också indexerar, och processen fortsätter så till de har indexerat stora delar av webben.
Så här ser processen ut ungefär:
Efter att sökspindlarna har en webbsida, läser de också innehållet, sökord och hur ofta den uppdateras, bland annat, och använder dessa som rankningsfaktorer. Sedan lagras sidorna i Google index för att kunna användas när någon genomför en sökning.
Googles index innehåller hundratals miljarder sidor som tillsammans är över 100 000 000 GB stort.
Relaterad artikel: Mobile-first indexering: Vad innebär det?
Därför är Google indexering viktigt
Webbplatser som inte är indexerade, finns inte med i Googles databas. Därför kan inte heller Google presentera den webbplatsen i sökresultatet.
Därför behöver Googles sökrobotar spindla hemsidan för att den ska bli indexerad. För att synas, överhuvudtaget, i sökresultatet behövs alltså Google indexering av webbplatsen.
Relaterad artikel: Kanoniska taggar: Så fungerar de
Hur lång tid tar Google indexering?
För att Google indexering ska ske, kan du behöva vänta allt från några dagar, till några veckor eller till och med månader innan din sajt har blivit indexerad. Om du precis har publicerat en ny sida på din webbplats, kan det därför bli lite frustrerande.
Men det finns ett sätt du kan använda dig av för att Google indexering ska ske snabbare!
Hur får jag Google att indexera min sajt?
Nu har du koll på vad Google indexering innebär, men hur får du Google att indexera din sajt? Det vanligaste sättet är genom följande två steg:
- Granska webbadress i Google Search Console
- Skicka en XML sitemap
Granska webbadress i Google Search Console
Steg 1 är att granska din nya sida i Google Search Console, för att Google ska indexera din sida snabbare. Det gör du genom att klistra in URL:adressen i fältet längst upp i det grå fältet, i Google Search Console. Se bild nedan:
När du har skrivit in webbadressen, kommer det upp ny information där det kanske står ”webbadressen finns på Google” och du kan också se förbättringar etc. Här klickar du på ”Begär indexering”, då kommer din sida skickas in till Google och du har begärt att den antingen indexeras för första gången, eller att den indexeras igen (om du har gjort några ändringar till exempel). Se bild nedan:
Skicka in en XML sitemap
Steg 2 är att skicka in en XML sitemap, eller webbplatskarta som det också kallas. Först och främst, måste du se till att det finns någon. Om du använder WordPress, kan du enkelt lösa detta genom olika plugins som till exempel Yoast SEO eller Google Sitemap Generator. Sedan hittar du din webbplatskarta på http://dinwebbplats.se/sitemap.xml
För att skicka in din XML sitemap, behöver du först gå in på Google Search Console. Där klickar du på ”webbplatskartor” i den vänstra menyn. Efter det hittar du ”Lägg till ny webbplatskarta” och din URL borde redan vara förvald. Då skriver du bara in adressen där din webbplatskarta finns, vanligtvis sitemap.xml och klickar på ”Skicka”.
Relaterad artikel: XML sitemap: Vad är det?
Så vet du om Google har indexerat din sajt
Hur vet man om det har genomförts Google indexering av en sajt?
Gå till Google och sök på site:dinwebbplats.se
Siffrorna visar ungefär hur många av dina sidor som Google har indexerat.
Du kan även kolla status på specifika URL:adresser eller sidor, använd bara samma sätt och sök på site:dinwebbplats.se/webbplats-sida
Om din sida eller webbplats inte har blivit indexerad, kommer det inte upp några resultat.
Om du använder Google Search Console, kan du också kika på sidan ”Täckning”, som du hittar i den vänstra menyn.
Här hittar du det: Google Search Console > Index > Täckning
Google indexering sammanfattning
Med hjälp av den här artikeln, hoppas vi att du förstår hur Google indexering fungerar. Dessutom vet du nu hur du kan kolla om Google har indexerat din sajt och hur du får Google att indexera den snabbare!