Kanoniska taggar: Så fungerar de

Det kan vara lätt att förstå syftet bakom kanoniska taggar, men hur implementeras de? Läs allt om kanoniska taggar här!
Kanoniska taggar

Vill du lära dig vad kanoniska taggar är och hur du kan använda dem för att undvika problem med duplicerat innehåll?

Kanoniska taggar är egentligen ingenting nytt, de har funnits sedan år 2009. Google, Microsoft och Yahoo! gick ihop och skapa dem. Varför? För att ge webbplatser möjligheten att lösa problem kring duplicerat innehåll på ett enkelt och snabbt sätt. 

Vad är kanoniska taggar?

En kanonisk tagg (rel=”canonical”) är en HTML kod som definierar originalversionen av en duplicerad sida, eller väldigt liknande sidor. Enkelt förklarat, om du har samma eller liknande innehåll på flera URL:adresser, kan du använda kanoniska taggar för att för att specifiera vilken version som är originalet eller den viktigaste, och som även ska bli indexerad. 

Ahrefs hade en väldigt bra bild för att illustrera detta, se här nedan!

Relaterad artikel: Metataggar: En nybörjarguide

Hur ser en kanonisk tagg ut?

Kanoniska taggar använder enkla och konsekventa syntax och ska placeras i avsnittet på en webbplats:

<link rel=“canonical” href=“https://exempel.se/exempel-sida/” />

Det här betyder varje del av koden, lite enklare förklarat: 

1. link rel=“canonical”: Den här länken i taggen är (kanoniska) versionen av den här sidan.
2. 
href=“https://exempel.se/exempel-sida/”: Den kanoniska versionen hittas på den här URL:adressen. 

Varför är kanoniska taggar viktig för SEO?

Google tycker inte om duplicerat innehåll. Det blir då svårare för sökmotorn att välja: 

  1. Vilken version av sida som ska indexeras (Google indexerar bara en)
  2. Vilken version av en sida som ska ranka för sökordet/sökorden
  3. Om sökmotorn ska använda länkjuicen på en sida, eller fördela den mellan flera versioner

Om du har för mycket duplicerat innehåll, kan detta också påverka din ”crawl budget”. Detta betyder att Google kanske slösar tid att crawla (spindla) flera versioner av samma sida istället för att upptäcka annat viktigt innehåll på din webbplats. 

Även här, har Ahrefs en väldigt bra bild för att illustrera. Se här nedan!

"Crawl budget"

Att låta Google slösa tid och crawla (spindla) duplicerat innehåll, borde undvikas om möjligt. Däremot, har Google meddelat att det inte är ett problem för de flesta webbplatser.

” If new pages tend to be crawled the same day they’re published, crawl budget is not something webmasters need to focus on. Likewise, if a site has fewer than a few thousand URLs, most of the time it will be crawled efficiently. ”

Kanoniska taggar kan lösa dessa problem. Med hjälp av taggarna kan du berätta för Google vilken version av en sida som ska indexeras och således också rankas. Om du inte specificerar en kanonisk tagg, kommer Google att identifiera vilken av versionerna som den tycker är bäst.

Att lita på Google i det här läget, kanske inte är den bästa idén. Sökmotorn kan välja en version av din sida som du inte vill ska vara kanonisk. 

Så implementerar du kanoniska taggar

Använder du Yoast SEO tillägget till din WordPress webbplats? Då är det väldigt enkelt att lägga till kanoniska taggar! Beroende på vilka typer av duplicerat innehåll det handlar om, gör du det på lite olika sätt. 

Gäller det inlägg eller sidor på din webbplats, kan du redigera den kanoniska taggen under ”Avancerat” i Yoast rutan. 

kanoniska taggar

Om det gäller kategorier, taggar eller andra element, då kan du redigera den kanoniska taggen i samma ruta. Har du andra mer avancerade tillfällen du behöver använda taggen, kan du använda wpseo_canonical filter. 

Sammanfattningsvis

Att förstå syftet och användningen av kanoniska taggar är ganska lätt, det är implementeringen av taggarna som kan vara svårt (om du inte använder tillägget Yoast SEO!). Om du vill ha ytterligare information om hur du kan implementera kanoniska taggar, rekommenderar vi Ahrefs guide (förvarning om att den är på engelska)!

Vill du ha en ytterligare förklaring på kanoniska taggar, rekommenderar vi att se videon nedan med Matt Cutts, som förklarar dem år 2009, när de skapades!

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!

sökintention
SEO/sökmotoroptimering

Sökintention: Allt om search intent

Sökintentionen handlar om intentionen bakom en sökning på Google, vad är syftet med att söka på olika ord? Läs allt om sökintentionen här!