Mobile-first indexering kan vara en term som du har hört förut, men vad innebär den egentligen? Vad ska du tänka på? Är din webbplats redan mobile-first indexerad? Vi kommer gå igenom allt du behöver veta om mobile-first indexering!
Vad innebär Mobile-first indexering?
Mobile-first indexering innebär att Google använder mobilversionen av en webbplats när den indexerar. Tidigare har Google använt desktopversionen av webbplatser, men har successivt gått över till mobile-first. Det var flera år sedan som mobila enheter började användas mer än desktop. Därför är det logiskt för Google att ranka webbplatser baserad på deras mobilversioner, istället för desktop.
Tidslinje för mobile-first indexering
Google meddelade att de skulle byta till mobile-first indexering år 2016. Sedan dess har de successivt bytt till att indexera mobilversioner av webbplatser. Senast under mars år 2021 har Google meddelat att de helt ska ha gått över. Alltså kommer deras indexering vara mobil endast.
Här är en detaljerad tidsplan för mobile-first indexering:
November 2016: Mobile-first indexering meddelas och börjar testas på några webbplatser.
Mars 2018: Mobile-first indexering börjar att rullas ut.
December 2018: Över 50 % av crawlade (spindlade) webbplatser är nu mobile-first indexerad.
Juli 2019: Mobile-first indexering sker automatiskt för nya webbplatser.
Mars 2020: Över 70 % av crawlade (spindalde) webbplatser är nu mobile-first. Google meddelar också att senast september 2020 ska alla hemsidor på webben vara mobile-first.
Juli 2020: På grund av covid-19 meddelar Google att det blir försenat till mars 2021.
Mars 2021: 100 % mobile-first indexering.
Relaterad artikel: PageRank: Hur fungerar algoritmen?
Är din webbplats mobile-first indexerad?
Du kan kolla i Google Search Console om din webbplats är mobile-first indexerad. Så här gör du:
- Gå till Google Search Console (Google Sökkonsol på svenska)
- Gör en granskning av en sida på din webbplats, genom att kopiera in URL-adressen i fältet längst upp.
- Gå sedan till avdelningen ”Coverage” (”Täckning” på svenska)
- Om det står ”Googlebot smartphone” (”Google bot för smartphones” på svenska) i fältet ”crawled as” (”genomsökt som” på svenska) så är din webbplats mobile-first indexerad!
Klicka på bilden för att göra den större!
Så förbereder du
Google använder inte separata index för mobil och desktop, det finns ett index och Google kommer snart att ha gått över helt till mobilindexering. Detta gör att det är viktigare än någonsin att ha en mobilanpassad hemsida, vilket är fallet när du har en responsiv webbplats.
Ändå är det bra att dubbelkolla några bitar när det kommer till din webbplats. Följande är några punkter som du bör ta en extra titt på!
Webbplatsens hastighet
Google kommer att börja mäta hastigheten på din webbplats, baserad på mobilversionen. Du kan testa hastigheten på olika sätt, antingen via Google Search Console (Google Sökkonsol) eller via PageSpeed Insights.
Pop-ups och annonser vid mobil-first indexering
Det är också viktigt att du inte har några pop-ups eller annonser på din webbplats, som kan störa ännu mer just på mobilversionen. Google har några riktlinjer för att hjälpa dig med detta!
Mobilvänlighet
Storlek på texten, mellanrum och liknande behöver du också se över på mobilversionen av din webbplats. Enklast gör du detta genom Google’s Mobilvänlighetstest eller via Search Console, där hittar du ”Användbarhet på mobila enheter” i menyn längst till vänster.
Navigering och länkar
Troligtvis behöver du inte oroa dig över interna och externa länkar på din webbplats. I de flesta fall fungerar de lika bra på desktop versionen som mobil. Däremot kan det vara värt att dubbelkolla navigeringsmenyn, så den fungerar korrekt på mobilversionen av webbplatsen.
Relaterad artikel: Mobil SEO: En guide för att lyckas
Mobile-first indexering sammanfattning
Med stor sannolikhet har du redan koll på mobilversionen av din webbplats, och troligtvis redan är mobile-first indexerad. Då har du inte så mycket att oroa dig över med den kommande uppdateringen. Mobilen har under många år dominerat surfandet och att även Google går över till mobile-first indexering är inte någon större chock. Men se till att du är förberedd och har koll på din webbplats!