fbpx

SEO-verktyg: 10 bästa verktygen för SEO (gratis och betalda)

Idag finns det många SEO-verktyg på marknaden, vissa lite bättre och andra lite sämre. Sedan spelar självklart plånboken en roll också. 

I den här artikeln går vi igenom de populäraste verktygen för SEO på marknaden, både de som är gratis och de som kostar en slant.

Bästa SEO-verktyg som är gratis

Många av SEO-verktygen som vi kommer att ta upp i den här artikeln, har olika funktioner och kompletterar varandra. Följande är fem av de bästa SEO-verktygen som är gratis!

SEO-verktyg

Google Analytics

Pris: Gratis

Verktyget Google Analytics vet nog de flesta vad det är, om du inte har kopplat på det ännu – gör det idag! Självklart kan du se din webbtrafik i verktyget, men visste du att du också kan se vilka sökfraser som besökarna söker på? 

Genom att koppla på Google Search Console på din sajt också, kan du sedan koppla på verktyget i Google Analytics och det bästa är – de är båda gratis!

Google Search Console/Sökkonsol

Pris: Gratis

I verktyget Google Search Console, eller Sökkonsol som det heter på svenska, kan du bland annat se om du har några fel eller problem med din webbplats. Dessutom kan du också skicka in XML sitemaps och skicka in sidor för indexering, vilket är väldigt viktigt hos ett SEO-verktyg.

SEO-verktyg

Google Trender

Pris: Gratis

Google Trender är ett verktyg där du kan se vilka sökfraser som trendar, runt om i världen. Det är också här som du kan se trendande sökningar tidigare år, och dessutom filtrera på till exempel land. Du kan absolut använda Google Trender, men du behöver kompletterande SEO-verktyg för att arbeta optimalt med SEO.

Yoast SEO

Pris: Gratis (finns en PRO-version)

Yoast SEO är det bästa pluginet (tillägget) för att sökmotoroptimera din WordPress sajt. För dig som är nybörjare på att sökmotoroptimera, är Yoast SEO enkelt att komma igång med och det finns bra checklistor där du ser vad du behöver göra för att sökmotoptimera optimalt.

Här kan du också fylla i saker som metatitel, metabeskrivning och sökfraser. Dessutom får du tips på hur du kan göra din text mer läsvänlig. Tillägget får inte med exakt alla delar inom SEO, men du kan med stor fördel börja där – och sedan kontakta oss som arbetar med sökmotoroptimering!

SEO-verktyg

Ubersuggest

Pris: Gratis 

Det här är ett SEO-verktyg som fokuserar på sökord. Du kan använda verktyget för att få fram data på olika sökfraser men det finns också möjlighet att använda Ubersuggest för länkbygge och liknande, för en liten slant.

Bästa betalda SEO-verktyg

Gratis SEO-verktyg i all ära, men för att kunna arbeta med de rätta sökorden och bygga länkar, behöver du tyvärr investera i ett SEO-verktyg som har allt. Följande verktyg är de fem bästa för att arbeta med SEO på en djupare och mer effektiv nivå.

SEO-verktyg

Ahrefs

Pris: från 99$ per månad

SEO-verktyget Ahrefs har verkligen allt du behöver för att arbeta med SEO effektivt och framgångsrikt. Listan över funktioner kan göras lång men det som bland annat är så bra är deras community och hjälpmedel. Ahrefs har jättebra YouTube videor där du kan lära dig mer om SEO. Verktyget kostar en slant, men de har en gratisperiod så varför inte testa?

SEO-verktyg

SEMrush

Pris: från 119$ per månad 

SEMrush är ett annat SEO-verktyg som har allt du behöver för att lyckas med sökmotoroptimering. Inom branschen brukar man säga att SEMrush och Ahrefs är de absolut två bästa SEO-verktygen. Däremot är SEMrush generellt lite bättre på on-page SEO (SEO på sajten) medans Ahrefs är lite bättre på off-page SEO (länkbygge). 

Verktyget SEMrush kostar en slant varje månad eller årsvis, men har också en gratisperiod så du kan testa SEO-verktyget.

SEO-verktyg

Moz Keyword Explorer & Moz PRO

Pris: från 99$ per månad

Moz Keyword Explorer är ett gratis SEO-verktyg för att få fram data om olika sökfraser. Moz PRO är däremot ett SEO-verktyg som kostar och har flera funktioner som är hjälpsamma när det kommer till sökmotoroptimering.

SEO-verktyg

Screaming frog

Pris: Gratis och en betald version från 149£ per år

Screaming frog är ett annat SEO-verktyg som är väldigt populärt. Verktyget har varit med på marknaden sedan länge och med hjälp av det kan du spindla både stora och mindre webbplatser effektivt. Sedan kan du analysera resultatet. 

SEO-verktyg - Majestic

Majestic

Pris: från 47£ per månad

SEO-verktyget Majestic kan liknas med andra verktyg. Här kan du analysera olika webbplatser på flera sätt för att kunna arbeta med sökmotoroptimering. Majestic erbjuder tre olika prismodeller, beroende på dina önskemål och behov inom SEO.

SEO-verktyg sammanfattning

Saknar du något SEO-verktyg i den här listan? Välkommen att höra av dig till oss om du tycker vi ska lägga till några verktyg, eller om du helt enkelt vill veta hur vi arbetar med olika SEO-verktyg!

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!

search intent - sökintention
SEO/sökmotoroptimering

Sökintention: Allt om search intent

Sökintentionen handlar om intentionen bakom en sökning på Google, vad är syftet med att söka på olika ord? Läs allt om sökintentionen här!