fbpx

6 nybörjartips för SEO

Att börja arbeta med SEO kan vara svårt, här har vi samlat 6 nybörjartips för SEO som du kan börja med. Läs mer!
nybörjartips för seo

Search Engine Optimization, SEO eller på svenska sökmotoroptimering, är alltid ett aktuellt ämne. SEO är en process och kortfattat innebär det att din webbplats ska rankas bättre på sökmotorerna. 

I Sverige görs det runt 55 miljoner sökningar på Google varje dag, sen finns det flera andra sökmotorer som Bing. Rankas du högt kommer det leda till att fler personer hitta din webbplats. 

Här har vi sammanfattat 6 nybörjartips för SEO som ska hjälpa dig att komma igång med arbetet. Sist får du även en kort sammanfattning av samtliga tips.

1. Nybörjartips som förbättrar SEO – att arbeta med sökord

Ett första nybörjartips när det kommer till SEO är att börja bekanta sig med relevanta sökord, eller keywords som det heter på engelska. För att komma igång behöver du börja arbeta med sökordsanalys för att identifiera primära och sekundära sökord för ditt innehåll. 

Det primära sökordet ska matcha det sidan eller inlägget erbjuder, det vill säga innehållet och samtidig hur personer söker efter det. För ett städföretag kan det primära sökordet vara kontorsstädning. Är du osäker på hur du ska komma igång kan du läsa Sökordsanalys: verktyg och tillvägagångssätt där du även får tips på gratis verktyg för sökordsanalys.

Missa inte sekundära sökord

Sekundära sökord stödjer det primära och är mer detaljerat än det primära. Sekundära sökord hjälper både sökmotorer och besökare att hitta relevant innehåll per sökning. Dessa används sedan i inlägget på ett naturligt sätt. Då kan sökmotorer enklare läsa av vilka sökningar som matchar din sida bäst.

2. SEO och fokus på innehållet som nybörjartips

Allt innehåll, från bloggartiklar till produktbeskrivningar eller landningssidor ska vara unika. Innehållet ska vara lätt att förstå och hjälpa besökaren med sina sökningar. Det är inte bara sökmotorer som premierar webbplatser som satsar på originellt innehåll som är lätt för besökaren att ta till sig. Besökaren återvänder hellre till en sida som hjälpt dem tidigare.

Att kopiera innehåll från andra sidor är inte att rekommendera då det kommer att påverka SEO negativt. Satsa hellre på att försöka skapa eget innehåll som dessutom ger företaget sin egen framtoning. Det är även bra att försöka skapa innehåll som håller över tid och att uppdatera äldre sidor med ny, relevant information.

3. Så här arbetar du med metatitlar och metabeskrivningar

Ett viktigt nybörjartips inom SEO är att inte missa att optimera metatitel och metabeskrivning i varje inlägg. Titeln bör inte innehålla mer än 60 tecken och inte vara under 30 tecken. Metabeskrivningen bör vara mellan 150 och 160 tecken. I WordPress är det lätt att arbeta med metabeskrivning om du exempelvis har populära tillägget Yoast

Det finns några tre andra tips som är viktiga när du arbetar med titeln och metabeskrivning:

  1. Inkludera alltid primära sökordet i både titel och metabeskrivningen. 
  2. Var tydlig med vad inlägget handlar om och vad besökaren kan vänta sig.
  3. Titeln och metabeskrivning ska vara unikt för varje inlägg.

4. Nybörjartips - arbeta med landningshastigheten för bättre SEO

Hur snabbt sidan laddas påverkar SEO men såklart besökarens upplevelse av webbplatsen. Google har ett eget gratisverktyg Google PageSpeed Insights. Där kan du få information om hur snabbt sidan laddas och vilket betyg den får. Laddar sidan sakta behöver du undersöka vad som drar ned din laddningshastighet och försöka eliminera problemen. Det kan vara allt från plugin i WordPress till bilder och innehåll som inte är rätt formaterat eller optimerat.

Google lägger även vikt vid att webbplatsen är optimerad för mobile-first, det vill säga att webbplatsen är optimerad för mobilanvändare. Du kan enkelt använda Googles verktyg Mobile-Friendly Test för att få en bedömning. Det gör stor skillnad för SEO om du arbetar med mobilversionen för webbplatsen.

5. Kort och beskrivande URL-adress som SEO nybörjartips

URL-adressen och struktur inverkar på SEO. En tydlig struktur med korta och beskrivande länkadresser gör det lättare för sökmotorer att ranka sidan. Samtidigt är det viktigt för besökare som får en tydligare bild av din sida via sökresultatsidan. Det är även kallat SERP – search engine results page. 

Så här bör du tänka när du arbetar med länkadresser:

  • Länkadressen, URL bör ha ett tydligt namn som anger vad sidan handlar om.
  • Primära sökordet ska vara med.
  • En URL bör inte överstiga 60 tecken.

Bland annat Portent har ett förhandsvisningsverktyg där du kan testa hur sidan med länkadressen kommer se ut på sökmotorerna. Du kan även läsa Googles egna rekommendationer för URL-struktur om du vill fördjupa dig.

Google lägger även vikt vid att webbplatsen är optimerad för mobile-first, det vill säga att webbplatsen är optimerad för mobilanvändare. Du kan enkelt använda Googles verktyg Mobile-Friendly Test för att få en bedömning. Det gör stor skillnad för SEO om du arbetar med mobilversionen för webbplatsen.

SEO nybörjartips

6. Interna och externa länkar som förbättrar SEO

Att arbeta med både interna och externa länkar i inlägg och på webbplatsen är bra för SEO och ett viktigt nybörjartips. Det är även uppskattat av besökaren som kan fördjupa sig i olika ämnen och lättare hittar relevant information. Dels stannar besökaren längre och dels är det troligare att de återvänder.

Interna länkar kan vara till inlägg som har ett relaterat ämne på din webbplats. Det kan även vara till en viss produkt eller tjänst. Istället för att besökaren ska behöva gå igenom alla dina menyer hjälper du till att länka vilket ger en bättre användarupplevelse.

Missa inte externa kvalitetslänkar

Externa länkar är till andra webbplatser som kan hjälpa besökaren. Det kan även vara för att styrka ett påstående med fakta. Det är viktigt att länka till sidor som har hög relevans och med pålitliga fakta. Auktoritetslänkar kan vara till myndigheter och organisationer eller välrenommerade tidningar.

Sammanfattning

Några nybörjartips för SEO är att bekanta sig med sökord och arbeta med sökordsanalys för att skapa ett tydligare innehåll. Innehållet behöver även vara unikt och hålla hög kvalitet. Det är grunden till att webbplatsen syns och rankas högt på sökmotorerna. 

Det är lätt att missa vikten av titeln och metabeskrivning som direkt påverkar SEO. Framför allt för det underlättar för sökmotorer och besökare att förstå vad sidan handlar om. Webbplatsen och sidornas laddningshastighet påverkar SEO, därför är det viktigt att försöka eliminera element som drar ned hastigheten. Använd gärna gratisverktyg för att mäta hastigheten och missa inte att optimera mobilversionen.

SERP (search engine results page) på svenska sökresultatsidan förbättras genom att använda korta och tydligt beskrivande URL-adresser. För SEO är det viktigt då det hjälper sökmotorer att ranka sidan vid sökningar. 

Sist men inte minst är ett nybörjartips för SEO att arbeta med såväl interna som externa länkar. Det ger sidan bättre SEO, hjälper besökare och höjer kvalitén. Det krävs även kontinuerligt arbete med SEO då det är en process.

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!

sökintention
SEO/sökmotoroptimering

Sökintention: Allt om search intent

Sökintentionen handlar om intentionen bakom en sökning på Google, vad är syftet med att söka på olika ord? Läs allt om sökintentionen här!