SEO copywriting är en typ av copywriting som är anpassad för sökmotorer. Det innebär att texten innehåller specifika sökord för att en användare som söker på det ordet, ska hitta till din text! Genom att använda SEO copywriting finns det större chans att webbplatsen och sidorna rankar högre i det organiska sökresultatet, hos exempelvis Google. Detta i sin tur skapar mer och kvalitativ trafik till din webbplats.
SEO copywriting och traditionell copywriting: Vad är skillnaden?
Den största skillnaden mellan SEO copywriting och traditionell copywriting är att texterna är sökmotoroptimerade. Detta innebär att en SEO copywriter bland annat fokuserar på specifika sökord, för att besökare enklare ska hitta till dig via det organiska (icke-betalda) sökresultatet.
En SEO copywriter är alltså en person som kan både sökmotoroptimering / SEO och copywriting. Vi har sett flera företag som löser detta genom att ha en copywriter och sedan en sökmotoroptimerare som optimerar copyn. Som både copywriter och sökmotoroptimerare har vi därför valt att fokusera mycket på SEO copywriting, eftersom vi ser att behovet är stort och fortsätter att växa.
SEO copywriting fördelar
Varför ska du då använda dig av SEO copywriting? Vilka är fördelarna?
Som du säkert har märkt, är den största fördelen att sökmotorer som Google enklare hittar till din text och content. Det handlar om hur Google uppfattar innehållet och din sida. Men också för att ge tillbaka till den som läser, besökaren behöver ha nytta av att läsa din text. Något som både upplyser, utbildar och underhåller läsaren.
Några fördelar:
- Synas bättre i det organiska sökresultatet
- Mer konverterande sidor
- Uppdaterade texter som håller läsaren engagerad
- Större engagemang som hjälper Google att ranka din webbplats högre
SEO copywriting tips!
Vill du själv bli bättre på att skapa SEO copy? Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas med SEO copywriting!
Relaterad artikel: 7 strategier inom copywriting som proffs använder

Antal ord
En vanlig fråga inom SEO är – hur lång bör en text vara? Det finns egentligen inget bestämt svar på den frågan, och det är även flera faktorer som spelar in. Till exempel finns det undersökningar som visar att artiklar med över 1 000 ord rankar högre på Google. Men det betyder inte att du kan skriva en text på över 1 000 ord, och egentligen är bara halva din text relevant, resten är utfyllnad. Detta beror alltså på ditt ämne, hur du skriver din text och hur du har sökmotoroptimerat den.
Ett tips är därför att skriva djupgående artiklar eller guider. Med ett djupgående ämne blir artiklarna automatiskt längre och hela texten kan därför vara innehållsrik och intressant. Sedan är det också flera andra faktorer inom sökmotoroptimering som spelar roll, för att ditt innehåll ska ranka högt i det organiska sökresultatet. Mer om det i en annan artikel!
Sökordsdensitet
Vad ska du då tänka kring sökord? Hur många gånger bör sökord vara med? Vart ska dem vara placerad? Hur många sökord ska du ens använda? För flera år sedan, var en teknik att använda ett sökord så mycket som möjligt i en text, vilket idag kallas för keyword stuffing. Nuförtiden är sökmotorerna smartare och straffar de webbplatser som har keyword stuffing. Det låter egentligen ganska logiskt, en text som har sökordet med i varje mening är inte lättläst eller användarvänlig.
Vårt tips är att välja ett primärt sökord, som du fokuserar på. Sedan kan du använda några sekundära sökord. Ta med ditt fokus sökord minst en gång i paragrafen, gärna långt fram. Fokus sökordet bör sedan finnas med i början, i mitten och i slutet av din text.
Sökmotoroptimera aldrig två sidor för samma sökord!
Relaterad artikel: Sökordsanalys: Verktyg och tillvägagångssätt
Rubriker och underrubriker
Att använda rubriker och underrubriker har flera fördelar. Texter blir ofta mer lättlästa med rubriker och underrubriker, vilket också är positivt för sökmotorer som Google. Det visar sökmotorn att texten eller artikeln är välstrukturerad.
Glöm inte bort att märka första rubriken med en H1-tagg, varje sida på webbplatsen bör endast ha en sådan tagg. Sedan kan du dela upp din text med H2-taggar eller H3, H4, H5 etc. Tänk bara på att försöka ha en strukturerad hierarki, så du har till exempel H1 – H2 – H3 – H2 – H3 – H4, och inte blandar taggarna hur som helst! Kom ihåg att också använda sökordet i H1-rubriken och i några av underrubrikerna.
Länkstruktur
Länkstruktur är viktigt för sökmotoroptimering, men också för att besökaren ska förstå vart det till exempel finns mer att läsa. Ett tips är att försöka länka till startsidan på webbplatsen åtminstone en gång, och sedan någon intern länk till en annan sida på webbplatsen. Det är också fördelaktigt att att använda en extern länk i din text, i syfte för sökmotoroptimering.
SEO copywriting: Sammanfattningsvis
Då har du fått större förståelse om SEO copywriting och vad detta innebär! Att skapa sökmotoroptimerad text tar tid, kräver kunskap samt engagemang. Om du önskar en copywriter som kan sökmotoroptimering, då är du välkommen att höra av dig till oss!
Relaterad artikel: Copywriting för sociala medier: 5 olika kanaler