Särskrivningar – hånade och hatade men samtidigt en källa till skratt. Särskrivningar kan roa, om du inte är skribenten som lyckats med särskrivningar i en pressrelease eller viktiga texter till kunder. För skribenter är särskrivningar en fiende som samtidigt lätt kan smyga sig in i en text.
Här går vi igenom vad särskrivningar är, teorier om varför det blir vanligare att särskriva och hur du kan undvika dem.
Relaterad artikel: 21 användbara kortkommandon för skribenter
Vad är särskrivningar?
Särskrivningar innebär att skriva ett sammansatt ord som två ord eller fler. När ett ord särskrivs kan även dess betydelse ändras. Några klassiska exempel är:
- Fryst kyckling lever eller fryst kycklinglever
- Söt potatis eller sötpotatis
- Skum tomte eller skumtomte
Innebörden ändras helt vid en del varianter av särskrivningar, och lockar då till skratt. Samtidigt kan särskrivningar kan också smyga sin in lite mer diskret, som Amazon floden eller Amazonfloden. Framför allt när skribenten förlitar sig blint på rättstavningsprogram som inte alltid känner av särskrivningar.
Relaterad artikel: Redigera text: 5 tips för att lyckas
Varför förekommer särskrivningar?
Särskrivningar kanske är ett av de mest hatade språkliga fenomen för tillfället. Det finns olika teorier om varför särskrivningar uppstår och blivit vanligare.
En teori är att engelskan smugit sig in i svenska språket. Engelskan är färre sammansatta ord än svenskan. Det skulle vara en anledning till att särskrivningarna smugit sig in i svenska språket.
Skrivstilen har förändrats och det är mindre naturligt att binda ihop eftersom man lyfter på pennan mer regelbundet. Här går det att lägga till att det är vanligare att skriva på datorer och mobiler än för hand.
Att förlita sig blint på rättstavningsprogram. Även om rättstavningsprogrammen som finns på datorer och mobiler är riktigt bra hjälpmedel är det inte alltid det identifierar särskrivningar.
Relaterad artikel: Rädda en text: 7 tips för att styra upp den
Så här går det att undvika särskrivningar
Det är sällan en vän blir upprörd över att du skriver lite fel i ett privat meddelande. Däremot kan en hel marknadsföringskampanj bli riktigt fel om du lyckas få in några särskrivningar. Exempelvis om du skriver åt en restaurang och glatt skriver att det är rök fritt som gäller i lokalerna. Som tur är finns det olika verktyg för att försäkra sig om det ska skrivas rök fritt eller rökfritt.
- Att läsa texten högt för sig själv. Det gäller såväl enstaka ord som när det kommer till hela texter. Att identifiera språkfel är betydligt lättare när du läser högt.
- Fortfarande osäker? Ofta räcker det med att söka på Google för att du snabbt ska se hur vissa ord ska skrivas. Vill du vara helt säker på att det blir rätt kan du använda svenska.se. Det är Svenska Akademiens Ordböcker som inte går att argumentera med.
- Be om hjälp med korrekturläsning. Har du möjlighet kan du alltid be någon annan läsa igenom texten. Har du stora volymer text som ska skrivas går det även att anlita en korrekturläsare.
Det är kanske framför allt skribentens bästa tips: Förlita dig aldrig blint på att rättstavningsprogrammet kan identifiera alla fel som kan smyga sig in i en text. Det gäller allt från särskrivningar till lustiga grammatiska fel.
Relaterad artikel: Korrekturläsa text? 10 tips som hjälper dig
Sammanfattning om särskrivningar
Skumma tomtar och söta potatisar, särskrivningar upprör och roar. Som skribent kan det blir riktigt galet om du skriver pressrelease och restaurangen välkomnar med rök fritt i sina nya lokaler. Att särskrivningar smyger sin in har flera teorier. Från att engelskan blivit en del av vardagsspråket till att allt fler förlitar sig på rättstavningsprogram.
Vill du undvika språkfel finns det bra hjälp i form av Svenska Akademiens Ordlista eller söka på internet. Det går alltid att be om hjälp med korrekturläsning av viktiga texter. Du kan även anlita Norrlands Webbyrå för att försäkra dig om att dina texter blir rätt.