fbpx

6 tips för att skriva intressant text

Vissa av oss är naturligt duktiga på att skriva intressant text. Inte bara skriva intressant text, utan också rolig och lättläst text. Genom att skriva intressant text, stannar dina besökare längre på din webbplats. Självklart gynnar det här dig och ditt företag, men det är också bra för sökmotoroptimering. I den här artikeln kommer du få 6 tips för att lära dig att skriva bättre texter, och på så vis kommer dina besökare att stanna längre på din webbplats. 

1. Läs mycket

Om du vill lära dig att skriva intressant text, borde du läsa mycket. Det spelar egentligen ingen roll om du läser böcker, tidningar, bloggar etc. Att läsa regelbundet är viktigt för att kunna utveckla sin egen stil att skriva. Först och främst kommer det lära dig hur andra skapar deras meningar och bygger deras paragrafer. Men om du läser mycket, kommer du också att lära dig hur du kan använda skämt samt att leka med språket genom olika exempel. Att läsa mycket, kommer till slut också lära dig hur en bra, läsvänlig text ser ut. Dessutom kommer du bli grymt inspirerad att skriva en egen intressant text! 

2. Bestäm om du vill vara formell eller inte

Många texter på webben är inte speciellt formella, specifikt bloggning ger möjlighet till en oformell text. Fundera därför på om din text ska vara formell eller inte, och utgå från ditt varumärke och företag. Använd en stil som passar dig och din webbplats, och var konsekvent. På så vis, förvirrar du inte dina läsare. 

3. Försök att variera i texten

För att skriva intressant text, och att texten ska vara intressant för en läsare – behövs variation. Detta betyder att du bör undvika upprepning för många gånger. Försök att variera mellan långa och korta meningar. Använd lång meningar så lite som möjligt, att läsa på en skärm (oavsett om det är mobil, surfplatta eller en dator) kan vara ansträngande. Därför är det bättre att hålla sig till lite kortare meningar för att göra det enklare för läsaren.

Du kan också titta på hur dina meningar är uppbyggda. Försök att variera dina ord genom att använda synonymer och relaterade ord. Dessutom kan du också variera ordningen på dina ord. Du kan också skippa vissa ord som är onödiga, exempelvis använder många ord som “väldigt” eller “också” för mycket.

4. Undvik komplicerade termer

För att din text ska vara både intressant och lättläst, är det bra att undvika komplicerade termer eller facktermer (där det inte är nödvändigt). Om du vill behålla läsarens intresse, behöver du använda ord som är vanliga och lätt att förstå. Till exempel, ordet “sökmotoroptimering” är en fackterm medans “ranka högt på Google” är enklare att förstå. Till och med “SEO” är enklare att förstå än “sökmotoroptimering”. 

5. Undersök hur du kan förbättra din text

Det finns flera tekniker som du kan använda för att förbättra din text och skriva intressant text. Även om du inte är en erfaren skribent, kan du ända använda dem för att göra din text lite intressantare. Desto oftare du använder teknikerna, desto enklare kommer det bli att implementera dem. Här är några tekniker som du kan börja med: 

  • Använd metaforer
    Om vi säger “när man talar om trollen”, vet alla att vi inte tycker att den personen är ett troll. Att använda metaforer kan illustrera din poäng och samtidigt göra din text roligare. Läsaren förstår precis vad du menar, när du använder metaforer. Tänk dock på att inte överanvända detta, att skriva en artikel med 50 metaforer är inte bra!
  • Storytelling
    Alla älskar en bra story, och många är bra på att berätta en historia – speciellt från egna erfarenheter. Genom att använda en relevant story i din text kan hjälpa till att hålla den intressant för läsaren!
  • Testa “the inverted pyramid”
    Inverted pyramid (inverterande pyramiden på svenska, bäst översättning) är en känd teknik inom journalismen. Enkelt förklarat innebär det att du tar med din viktigaste information först. Ditt meddelande kommer fram på en gång och kan sedan brytas ner i paragrafer. 
Skriva intressant text

6. Fråga någon att läsa igenom texten

Oavsett om du ber någon att läsa din text och ger dig feedback, eller om du använder ett verktyg – du får ett nytt perspektiv på din text. Fråga egentligen vem som helst, att läsa din text innan du publicerar. Om någon ger dig konstruktiv kritik, kan du förbättra din text och även utveckla dina skrivkunskaper. 

Om du inte har någon du kan fråga, kan du använda verktyg som exempelvis Hemingwayapp. Klistra in din text där och du får tips på hur du kan förbättra din text! 

Att skriva intressant text: Sammanfattning

Självklart är inte alla författare, men med träning och dessa tips borde du kunna skriva intressant text till din webbplats eller blogg. För att optimera din text kan du läsa flera av våra artiklar i bloggen! 

Relaterade inlägg