fbpx

21 användbara kortkommandon för skribenter

Kortkommandon för skribenter kan verkligen vara hjälpsam för dig som skriver mycket. Läs 21 användbara kortkommandon för skribenter!
Kortkommando för skribenter

Kortkommandon för skribenter kan verkligen hjälpa till i arbetet. Oavsett om du är skribent eller om du skriver mycket i ditt jobb, kommer den här artikeln komma till användning både när du producerar text och när du redigerar!

Innan du använder följande kortkommandon för skribenter, är det viktigt att du markerar den text som du vill använda kortkommandot på. 

Kortkommandon för skribenter: Skriva

Att bara ha ren text i ett dokument kan vara tråkigt och svårt att läsa. Ofta använder vi då fetstil eller kursiv text för att bryta eller för att märka vissa punkter. 

Du kanske också vill ändra din layout genom att organisera din text på olika sätt, till exempel genom att centrera texten eller ställa den till höger eller vänster. Dessa kortkommandon kommer hjälpa dig att göra de här ändringarna snabbt.

Fetstil

När du använder fetstil kan du märka vissa ord eller fraser i din text som du vill att läsaren verkligen ska se. Om någon skannar genom din text, kommer de med stor sannolikhet att märka just det ordet eller frasen som är fetmarkerad. 

Fetstil på Mac

Kommando (⌘) + B

Fetstil på PC

Ctrl + B

Understruken

Vanligtvis använder vi inte understruken text i en bloggartikel, eftersom det oftast brukar likna länkar. Skriver du däremot ett dokument som ska skrivas ut kan du med fördel använda understruken text. 

Understruken text på Mac

Kommando (⌘) + U

Understruken text på PC

Ctrl + U

Kursiv

Att använda kursiv text har fördelar både i digitala och analoga dokument, vilket betyder att du kan använda det både för till exempel bloggartiklar och för dokument som ska skrivas ut. 

Kursiv text på Mac

Kommando (⌘) + I

Kursiv text på PC

Ctrl + I

Centrera text

På din webbplats, kanske du vill centrera din text för att visa texten i mitten på sidan. 

Centrera text på Mac

Kommando (⌘) + E

Centrera text på PC

Ctrl + E

Justera text

Justera text är mer vanligt bland dokument som ska skrivas ut, än vad det är på digitala dokument som en webbplats. Att justera texten innebär att den ställs upp mellan marginalerna, vilket också innebär att det blir extra mellanrum mellan ord som behöver det.

Justera text på Mac

Kommando (⌘) + J

Justera text på PC

Ctrl + J

Vänsterjustera text

När du öppnar ett helt nytt dokument är det standard att texten är vänsterjusterad. Om detta har ändrats, kan du använda följande kortkommando för att vänsterjustera texten igen. 

Vänsterjustera text på Mac

Kommando (⌘) + L

Vänsterjustera text på PC

Ctrl + L

Högerjustera text

Vill du däremot högerjustera din text kan du använda följande kortkommandon.

Högerjustera text på Mac

Kommando (⌘) + R

Högerjustera text på PC

Ctrl + R

Kortkommandon för skribenter: Redigera

Att redigera ett utkast är en viktig process för en skribent. Med följande kortkommandon för skribenter kan du effektivt redigera och förbättra din eller någon annans text. 

Markera text

När vi redigerar vår text, ser vi ofta hur vi vill att texten ska struktureras snabbare än vad vi faktiskt kan strukturera den. Speciellt om du använder en laptop, som har en touch pad, tar det en stund att faktiskt markera texten, flytta den eller ta bort den. Följande kortkommando för skribenter handlar om att markera en bit av texten. 

Markera text på Mac

Placera markören på vilken sida som helst, av den textbit som du vill markera. Sedan utför du en av följande kortkommandon för att markera texten:

  • Shift + Vänster piltangent (+ Uppåt piltangent eller Nedåt piltangent för att markera en textbit)
  • Shift + Höger piltangent (+ Uppåt piltangent eller Nedåt piltangent för att markera en textbit)

När du släpper tangenterna, kommer den text som du har markerat att fortsätta vara det. Då kan du gå vidare med ditt nästa steg, beroende på vad du ville göra med den markerade texten.

Markera text på PC

Samma som på Mac!

Markera allt i dokumentet

Vill du ändra typsnitt på all text i ditt dokument? Eller du kanske vill ändra färg på texten? Du kan markera all text som finns i dokumentet genom följande kortkommando för skribenter!

Markera allt på Mac

Kommando (⌘) + A

Markera allt på PC

Ctrl + A

Kopiera text

När du har markerat en bit text, kanske du vill kopiera den för att kopiera in den någon annanstans. Det här gäller inte bara för dig som är skribent eller om du skriver mycket i arbetet, det här kortkommandot kan du med fördel använda för att kopiera e-postadresser, URL-adresser eller annat!

Kopiera text på Mac

Kommando (⌘) + C

Kopiera text på PC

Ctrl + C

Klippa text

När du vill ta bort en del av texten, eller klippa den, kan du självklart använda Delete tangenten eller Backspace. Väljer du däremot att istället klippa texten, med följande kortkommando, kan du använda den för att lägga in någon annanstans i dokumentet. 

Klippa text på Mac

Kommando (⌘) + X

Klippa text på PC

Ctrl + X

Klistra in text

Har du valt en bit text och kopierat den? Då vill du troligtvis också klistra in den någonstans. Med följande kortkommando klistrar du in texten. 

Klistra in text på Mac

Kommando (⌘) + V

Klistra in text på PC

Ctrl + V

Hitta ett ord eller fraser

När du korrekturläser din text kanske du märker att du använder ett ord flera gånger? Eller du kanske vill optimera din text och undrar hur många gånger som du har använt sökordet? 

För att lokalisera och hitta vissa ord kan du använda den funktionen, inte bara i olika dokument verktyg utan också till exempel på webbplatser. 

Då du använder följande kortkommando kommer en liten sökruta upp i högra hörnet på din skärm, där kan du skriva in det ord som du letar efter. 

Du kommer då se hur många gånger det ordet finns med på sidan och den blir markerad i texten för att du ska se vart den finns.

För att hitta ett ord på Mac

Kommando (⌘) + F

För att hitta ett ord på PC

Ctrl + F

Relaterad artikel: 5 misstag inom SEO copywriting

Kortkommandon för skribenter: Funktioner

Kortkommandon för skribenter som har vissa funktioner, kan verkligen hjälpa till när en snabb handling behöver utföras. Det kan till exempel vara att spara dokumentet eller skriva ut det. 

Ta en skärmbild (print screen)

Vill du spara något på din skärm? Då kan det verkligen vara behändigt att göra en skärmbild, eller en print screen som det också kallas!

Ta en skärmbild på Mac

Shift + Kommando (⌘) + 4

Ta en skärmbild på PC

Windows tangenten + PrtScn knappen eller Fn + Windows tangenten + mellanslag

Om du har Windows 10 på din PC, kan du också använda Windows tangenten + Shift + S, då kan du välja vilken del av skärmen som du vill ta en bild på!

Spara texten

Många verktyg sparar ditt dokument automatiskt, däremot skadar det ju inte att ändå manuellt spara din text för att vara säker på att den sparades. Då kommer kortkommandot för spara till stor användning!

Spara texten på Mac

Kommando (⌘) + S

Spara texten på PC

Ctrl + S

Skriva ut

Har du skrivit klart din text och vill skriva ut? Använd följande kortkommando!

Skriva ut på Mac

Kommando (⌘) + P

Skriva ut på PC

Ctrl + P

Förhandsgranskning

Vill du förhandsgranska ditt dokument innan du skriver ut det? Då kan du använda följande kortkommando.

Skriva ut på Mac

Kommando (⌘) + P (förhandsgranskningen kommer upp automatiskt när du ska skriva ut)

Skriva ut på PC

Ctrl + F2

Bläddra mellan tabbar

Om du skriver din text i Google Dokument, eller har flera tabbar med inspiration i din webbläsare, då kan du enkelt bläddra mellan tabbarna genom följande kortkommando!

Bläddra mellan tabbar på Mac

Control + Tab

Bläddra mellan tabbar på PC

Ctrl + Tab

Ångra en åtgärd

Misstag kan alla göra. Du kanske råkade ta bort ett ord av misstag? Eller du kanske ångrade redigeringen av en mening? Följande kortkommando för skribenter kommer att komma till användning!

Ångra en åtgärd på Mac

Kommando (⌘) + Z

Ångra en åtgärd på PC

Ctrl + Z

Återställ en ångrad åtgärd

Råkade du ångra något? Du kan då återställa din ångrade åtgärd genom följande kortkommando. 

Återställ en ångrad åtgärd på Mac

Shift + Kommando (⌘) + Z

Återställ en ångrad åtgärd på PC

Shift + Ctrl + Z eller Ctrl +Y

Upprepa

Om du vill upprepa något du precis gjorde, finns det olika alternativ att göra det på.

Upprepa på Mac

I vissa appar kan Kommando + Y fungera, men i vissa andra appar behöver du skriva det igen eller upprepa kortkommandot. 

Upprepa på PC

Ctrl Y eller F4

Träna på kortkommandon för skribenter

När du börjar att använda alla dessa kortkommandon för skribenter, kommer det såklart att gå rätt långsamt. Däremot, när du har tränat en viss tid så kommer din arbetsprocess bli mycket effektivare! 

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg