fbpx

Redigera text: 5 tips för att lyckas

Brukar du ofta redigera text? Att redigera text är mycket mer än att bara läsa igenom snabbt, läs våra 5 tips för att lyckas med redigeringen!
Redigera text

Att redigera text kan vara svårt, när är man egentligen klar med redigeringen? Du kan redigera, redigera och redigera men aldrig känna dig 100 % nöjd med texten. Det kan vara bra att inse att ibland blir vi bara 99 % nöjda, ibland kan texten bli värre och värre desto mer vi redigerar. 

Vi har samlat 5 tips för att du ska kunna lyckas med att redigera text!

1. Lokalisera ditt mål innan du redigera text

När du redigera text bör du ha koll på vad målet är, för att publicera texten. Dubbelkolla din contentkalender för att se om artikeln, eller texten, ger ett värde till både din målgrupp och ditt företag. 

Introduktionen i texten bör motsvara målet med den. Här kan du besvara den icke-officiella frågan som varje läsare frågar sig i början av en artikel “Varför ska jag bry mig?”

När du presenterar viktig information direkt i din artikel, ger det läsaren självsäkerhet att det kommer komma ytterligare information längre ner i texten. 

2. Fastställ ditt meddelande

När du har ditt mål med texten, är det viktigt att komma ihåg att andra företag inom din bransch troligtvis har samma mål med deras content. Vilket är okej, däremot bör du använda de fördelar som bara du kan ge läsaren. 

Till exempel, när du redigera text, finns det något med ditt ämne som är svårt för många att förstå? Du kanske har ett enkelt sätt att förklara det på? Eller har du bemästrat ett ämne och delar din expertis på ett okonventionellt sätt? 

Leta efter kreativa sätt att få fram ditt budskap och meddelande. Hitta ditt unika sätt att berätta om saker som också speglar ditt varumärke.

Redigera text

3. Städa upp text som är onödigt

Städa upp all text som är onödig och inte fyller något syfte! Ofta när vi redigerar text, hittar vi meningar som egentligen inte fyller ut något värde. 

Du vill fånga upp läsarens intresse men inte slösa bort deras tid. Här kan det vara bra att låta någon annan läsa din text, eftersom när du själv har skrivit och det är dags att redigera text, kan det vara svårt att hitta de där onödiga meningarna. Ett par nya ögon kan verkligen vara hjälpsamma här!

4. Korta ner meningar

Det här tipsen hör lite ihop med det innan, att korta ner meningar. Du kanske har rensat bort onödiga meningar, men de som är kvar går fortfarande korta ner. Både för att göra det enklare för läsaren men också för SEO! Att använda korta meningar (och även paragrafer) gör texten enklare att läsa, vilket påverkar SEO på ett positivt sätt. 

Ett tips är att markera onödiga kort, eller att helt enkelt skriva nya meningar som är kortare, och sedan kan du jämföra vilket som är bäst. När du redigera text, tänk på att inte bara klicka på Delete knappen direkt, markera din ändring och kom tillbaka till den. 

Om du redigera text som någon annan har skrivit, är det här ett jättebra tips. Markera och kommentera din ändring, på så vis blir också skribenten bättre och ni kan diskutera sinsemellan. 

Redigera text

5. Upptäck liknande eller upprepande meningar

Sista tipset när du ska redigera text är att skanna texten efter liknande eller upprepande meningar. För att det här ska fungera optimalt, bör du sova eller vänta några dagar innan du skannar igenom. Det kan också vara bra att be någon annan läsa din text för att få ett par nya ögon på den. 

Markera de meningar som upprepas eller som är väldigt liknande, och fundera sedan på vilka som ska tas bort eller redigeras. 

Sammanfattning om att redigera text

Som skribenter redigerar vi ofta text, i alla olika format. För att kunna redigera dina egna texter behöver du vänta någon dag innan du påbörjar arbetet.

När du har redigera text och korrekturläst den, be någon annan läsa igenom den! Eftersom du redan har utfört arbetet med redigering och korrekturläsning, borde det inte ta lång tid! 

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg