fbpx

Korrekturläsa text? 10 tips som hjälper dig

Ska du korrekturläsa text? Som korrekturläsare har du ett stort ansvar, eftersom du är sista stoppet innan texten kommer att publiceras. Det är alltså ett viktigt uppdrag! Vi har samlat 10 tips för att hjälpa dig att korrekturläsa text.

1. Korrekturläs texten bakifrån

Inför den här artikeln researchade vi en del, det som mest stod ut var första punkten – att korrekturläsa texten bakifrån. Det låter ganska knäppt, och självklart bör du börja med att läsa texten som vanligt men prova sedan att läsa den bakifrån! 

Det kan hjälpa när du inte har tid att lägga undan texten i några timmar, du får “nya” ögon på texten helt enkelt. Du kan då upptäcka stavfel, ord som överanvänds och meningar och stycken som du kan förenkla.

2. Stanna vid varje tecken

Att korrekturläsa text handlar om att fokusera på de små detaljerna som kan hjälpa läsaren att förstå innehållet utan speciellt mycket tankeverksamhet. 

Ett tips är därför att stanna vid varje kommatecken, apostrofer, frågetecken, utropstecken etc. för att vara säker på att de används korrekt.

3. Skanna det första ordet i varje stycke

Variera orden hjälper din text att låta mer sofistikerad. Om varje stycke börjar med samma ord, kommer inte din text vara lika bra som du vill att den ska vara!

4. Verifiera stavningar av personnamn

Google är din bästa vän när du ska korrekturläsa text. Ha en tabb öppen när du korrekturläser, då kan du enkelt kolla upp alla namn som finns i texten. 

Till exempel, mitt namn stavas “Danielle” och inte “Daniel”. Jag har en del erfarenhet av felstavat namn, speciellt i email. Du skulle säkert också uppskatta om ditt namn stavades korrekt?

5. Verifiera stavningar av företagsnamn

Om du stavar fel eller använder en liten bokstav istället för stor, kommer din text verka slarvig. Se därför alltid till att också verifiera alla företagsnamn som kan finnas i din text. 

Till exempel, “Norrlands Webbyrå” istället för “Norrlands webbyrå”. Din text kommer att se mycket proffsigare ut, speciellt om du är en skribent – då är det här extra viktigt! 

6. Verifiera stavningar av produktnamn

Detsamma gäller för produktnamn, imponera på din chef eller din klient genom att stava rätt från början så kommer det egentligen behövas minimal korrekturläsning.

7. Ta en titt på rubrikerna

Ta en extra titt på rubrikerna i texten, vid första ögonblicket kanske de ser bra ut men det kanske kan göras förbättringar? Rubrikerna är trots allt det som sticker ut mest från en text, se därför till att de är på topp!

8. Dubbelkolla datum och tider

Om du ska publicera eller dela information om ett webinar, en utbildning eller en workshop – dubbel(och trippel)kolla tid och datum! Det här vill vi verkligen inte ska bli fel, inte minst för att du kommer få väldigt många frågor om det men det kan också dyka upp människor på fel dag eller tid!

9. Glöm inte länkar och ankartexter!

Att se till så länkar i texten fungerar är en del av att korrekturläsa text. Ofta är en länk en annan färg jämfört med texten, därför kan det gå ganska snabbt att börja skumma igenom dem. Men se till att dubbelkolla så alla länkar fungerar, och att ankartexterna är korrekt. 

Från ett SEO-perspektiv bör ankartexten innehålla sökordet för den sida som den länkar mot! 

10. Hitta upprepningar

Även om du hittar upprepningar och städar upp din text under redigeringen, är det bra att ta en extra titt på det även när du ska korrekturläsa text. Målet bör vara att få fram budskapet på ett så enkelt sätt som möjligt. 

Bonus tips: Kom ihåg att ändra år

I början av året, speciellt under januari, är det lätt hänt att vi har glömt att det är nytt år. I många dokument, möten, webinar etc. skrivs det fortfarande det gamla året fast vi har gått vidare. 

Bonustipset hör lite ihop med tips nr 8, att dubbelkolla datum och tider. 

Korrekturläsa text: Sammanfattning

Efter du har korrekturläst texten borde ska den vara good to go! Som vi tidigare nämnde, du som korrekturläsare är det sista stoppet innan texten går iväg för publicering. Att vara noggrann och ta lite längre tid på sig kommer att löna sig i slutet! 

Relaterade inlägg