Att skapa bra och beskrivande ankartexter är både positivt för användbarheten på webbplatsen men också ur ett SEO-perspektiv. Det bör vara tydligt för besökaren vad denne kan förvänta sig genom att klicka på länken. Besökaren vill också veta vad sidan handlar om, som länken pekar mot.
I det här inlägget kommer vi gå igenom vad ankartexter är, hur de fungerar och hur du kan sökmotoroptimera dem på bästa sätt.

Vad är ankartexter?
Först och främst, vad är egentligen ankartexter? Texten för en länk är en ankartext. Exempelvis, i den här meningen är sökmotoroptimering en ankartext. Jag länkar till en sida som handlar om sökmotoroptimering och då bör länkens ankartext innehålla sökmotoroptimering eller SEO. Då vet du att när du klickar på länken så hamnar du på en sida som handlar om just sökmotoroptimering.
En ankartext som är användarvänlig bör uppfylla följande kriterier:
- Det bör vara tydligt att det är en länk (exempelvis med hjälp av en utstickande färg)
- Det bör vara tydligt vart man kommer genom att klicka på länken
- Länken och ankartexten ska vara relevant
Hur fungerar ankartexter?
Ankartexter brukar delas in i olika kategorier, där länkar med ankartexter fungerar på olika vis.
- Varumärke och domännamn
Det brukar vara vanligast att man länkar från en webbplats till en annan genom att använda domännamnet eller varumärket som ankartext. Exempelvis har vi flera länkar där ankartexten är Norrlands Webbyrå och som pekar mot vår startsida.
- Exakt matchning
En exakt matchning innebär att ankartexten matchar ditt sökord exakt. Om du exempelvis vill synas på sökordet ”skor” så är ankartexten ”skor” din exakta matchning. Det finns både fördelar och nackdelar med den här typen av ankartexter, därför bör inte alla dina länkar vara en exakt matchning.
- Fras matchning
När du använder typen fras matchning innebär det att du använder ditt sökord tillsammans med andra ord eller i en mening. Till exempel om ditt sökord är ”skor”, då kan du använda ankartexten ”billiga skor online”. Fras matchning är en vanlig typ av ankartext som används men precis som exakt matchning bör inte alla dina länkar vara den här typen.
– Slutligen finns det också en sista kategori som kallas för ej matchning. Detta innebär att länken varken har ditt sökord eller ditt varumärke som ankartext. Vanliga typer av dessa brukar vara ”klicka här” eller ”läs mer”.
Hur ska man sökmotoroptimera ankartexter?
Nu har vi koll på vad ankartexter är och vilka kategorier det finns av ankartexter. Hur ska vi då sökmotoroptimera dessa? Ankartexter som är exakt matchning (alltså sökordet som du vill ranka på) brukar vara bland det vanligaste. Google använder bland annat ankartexten för länkar när den ska bedöma hur relevant sidan är i förhållande till sökordet.
Exempel: Om du vill ranka och synas på sökordet ”skor”, använder du då sökordet som ankartext blir det lättare för Google att avgöra om sidan faktiskt handlar om ”skor”, gör den det så kommer du enklare kunna synas på det sökordet (självklart finns det många fler faktorer som spelar roll inom sökmotoroptimering).
Ett tips är att variera dina ankartexter och inte bara använda din exakta matchning. Google kan tycka att din sida är överoptimerad vilket gör att det kan få motsatt effekt. Använd också ankartexter som varumärke eller fras matchning. Istället för att bara använda ”skor” som ankartext kan du också använda ”billiga skor online” eller ”vita joggningsskor”, exempelvis.
Relaterad artikel: Brutna länkar: Så hittar och åtgärdar du dem på ett enkelt sätt

Sammanfattningsvis
Vi hoppas att det här inlägget hjälpte till att förstå vad ankartexter är för något och hur du kan sökmotoroptimera dessa. Läs gärna några av våra andra inlägg för att lära dig ytterligare om sökord och sökmotoroptimering.
Lycka till med dina ankartexter!