Nybörjare på att blogga? 17 tips som hjälper dig!

Nybörjare på att blogga

Är du nybörjare på att blogga och vill bli proffs? I den här artikeln kommer vi gå igenom våra 17 bästa tips för dig som vill öka trafiken till din blogg, oavsett om det är din personliga blogg eller företagets blogg!

1. Välj en nisch

Om du startar en blogg idag, är det relativt stor konkurrens. För att stå ut och locka besökare till din blogg, bör du därför nischa dig! 

Du kan börja med att skriva om ett specifikt ämne och bli expert på det ämnet, sedan kan du grena ut och skriva om fler ämnen. 

2. Skriv om ämnen som människor söker på

51 % av all webbplatstrafik kommer från organisk sök (ej betalda sökningar). Detta betyder, att du behöver blogga om saker som människor söker på. Men hur hittar du då de ämnena? Det finns flera sätt. 

Till exempel kan du använda ett gratis verktyg som AnswerThePublic, där du skriver in ett sökord och får upp relaterade frågor eller sökfraser som används på Google. 

Gör du som oss, och använder Ahrefs, kan du använda deras Keywords Explorer, sortera på Sverige och få massor av idéer!

3. Kika vad dina konkurrenter har för populära bloggartiklar

Ett annat tips för dig som är nybörjare på att blogga, du kan kika på vad dina konkurrenter har för populära bloggartiklar. Många bloggar visar upp de populäraste artiklarna (vi inkluderade) och då kan du se vad flest besökare tycker om att läsa. Kom ihåg att aldrig kopiera en artikel dock!

4. Tänk på sökbeteendet

Glöm inte bort sökbeteendet. Google satsar på att visa de mest relevanta resultatet för en sökning, vilket betyder att du behöver vara det mest relevanta resultatet på sökordet. 

Hur är det då bäst att ta reda på sökbeteendet? Googla på det sökord du vill använda för ett blogginlägg och titta vilka sidor som rankar på topp 10. 

5. Skapa content som lätt kan delas

När du skapar artiklar, se till att de är unika, skapar ett intresse och är så värdefull att andra vill dela din artikel! Att ta med statistik brukar vara en sådan sak som gör att andra delar eller länkar till din artikel, som referens. Det är ett värdefullt och effektivt sätt att sprida dina artiklar på!

6. Se till att dina artiklar är lättlästa

Många gånger, vill dina läsare bara ha informationen som finns i din artikel. Speciellt om de sökte på något som fick dem att klicka sig in till ditt inlägg. Därför är det så viktigt att den är lättläst. Här är några tips för hur du kan göra din artikel lättläst: 

  • Använd korta paragrafer
  • Bryt långa meningar
  • Testa olika multimedia; videor, bilder, GIF’s etc
  • Använd olika format; fetstil, kursiv, listor etc
  • Läs din artikel högt för dig själv!

7. Skriv rubriker i världsklass

Oavsett om dina besökare kommer från sociala medier eller från organiskt sök – det är rubriken som gör om de klickar in på din artikel eller inte. Det här är kanske en av de bästa tipsen för dig som är nybörjare på att blogga, skriv rubriker som väcker intresse! Det är trots allt, oftast rubriken som avgör om någon klickar in och läser din artikel eller inte.

8. Skriv en bra introduktion

Förutom rubriken, är också introduktionen en enormt viktig del i din bloggartikel. När en besökare kommer in på din artikel, kommer introduktionen avgöra om denne läser vidare eller inte. 

Introduktionen bör sammanfatta vad artikeln handlar om, vad läsaren kommer att få läsa och samtidigt skapa ett intresse för att läsa vidare.

Nybörjare på att blogga

9. Sökmotoroptimera dina blogginlägg

Även om du inte kan sökmotoroptimering eller arbetar med det, bör du genomföra grundlig on-page SEO i dina bloggartiklar. Det innebär att använda ditt sökord i rubriker, underrubriker, metatitel och beskrivning. 

Glöm inte att också länka åtminstone internt. Det är inte bara bra för SEO utan också för att besökare lätt ska hitta till andra intressanta artiklar. 

Sist, men inte minst, försök att använda korta och beskrivande URL:adresser (tillsammans med ditt sökord).

10. Be om feedback

Speciellt när du är nybörjare på att blogga, är det viktigt att be om feedback. Gå ihop med en annan bloggare och ge feedback på varandras bloggartiklar! Ett första utkast på en artikel är just det, ett första utkast. Även om det inte har några stavfel eller grammatiska fel, finns det garanterat något som går att förbättra. 

Nobody creates flawless first drafts. And nobody creates better second drafts without the intervention of someone else.

Ryan Holiday, Bestselling author

11. Kontakta andra bloggar

Har du någonsin noterat att stora bloggare eller företag, känner till varandra? Det är ingen slump. Att driva en framgångsrik blogg tar både tid och engagemang. Tillsammans kan ni hjälpa varandra med feedback, ge råd och samarbeta på bloggartiklar för att marknadsföra åt varandra. 

12. Bygg en e-postlista

Börja att bygga din e-postlista. E-postmarknadsföring är något som fortfarande fungerar jättebra. Trots allt, de som skriver upp sig på din e-postlista vill ha ditt värdefulla content i sin inkorg. 

Är du nybörjare på att blogga kan du göra detta på olika sätt. Dels kan du ta med ett litet formulär längst ner på din artikel, där det finns möjlighet att skriva upp sig på ditt nyhetsbrev. 

Sedan är det också väldigt effektivt att ge något tillbaka, till exempel en gratis guide. Det kan du också marknadsföra på till exempel sociala medier för att bygga din e-postlista ännu mer!

Nybörjare på att blogga

13. Marknadsför dina blogginlägg

Glöm inte bort att marknadsföra dina artiklar! Du kan till exempel marknadsföra de på sociala medier, både genom annonser och organiska inlägg. Dessutom kan du också tipsa om artiklar i olika forum som är relevanta i din bransch. På Facebook har du också olika grupper där du kan marknadsföra din artikel, för den målgrupp som med stor sannolikhet kommer att tycka att den verkar intressant.

14. Gästblogga

Genom att gästblogga kan du både marknadsföra dig själv som expert inom din bransch, dessutom är det också bra för SEO genom länkning till din blogg. Speciellt som nybörjare på att blogga är det här ett effektivt sätt att nå ut till fler, för att kunna driva trafik till din blogg.

15. Uppdatera gammalt content

Under din bloggresa kommer du att utvecklas, både dina åsikter och din kunskap kommer att förändras. Du kommer att lära dig mer om din bransch, lära dig nya saker och förbättra din stil att skriva. 

Då är det dags att uppdatera gammalt content på din webbplats! Det här har dessutom en fördel för SEO. Även om du rankar nummer 1 i sökresultatet, kommer dina konkurrenter att första fightas om den platsen eller så kommer Google att ranka dig lägre för att den anser att ditt innehåll inte är uppdaterat. 

Därför borde du sikta på att hålla ditt content fräscht!

16. Fyll på dina content pillars

En sak som är viktigt att veta som nybörjare på att blogga, är att publicera artiklar regelbundet. Oavsett om det är en gång i veckan eller en gång i månaden, försök att hålla det regelbundet och till din nisch.

Skriv upp dina content pillars i ett kalkylblad och fyll på med idéer till nya bloggartiklar! Se till att uppdatera den varje månad så kommer du aldrig att få slut på contentidéer. Dessutom kan du alltid hålla dig till en contentplan och dina content pillars.

17. Skriv varje dag

Att blogga är trots allt att skriva. Precis som allt annat krävs det träning. Försök att skriva varje dag, vilket inte borde vara svårt med tanke på blogginlägg, e-mail, sociala medier etc. Det är trots allt på det sättet som du kommer att lyckas som bloggare.

Sammanfattning om nybörjare på att blogga

Efter den här artikel är du inte längre nybörjare på att blogga, nu har du allt du behöver för att vara en framgångsrik bloggare och driva trafik till din sajt. Kom ihåg att alla artiklar kan inte vara bäst, det kommer vara nedgångar och uppgångar precis som för alla som skriver artiklar. Det gäller att hålla sig till contentplanen och arbeta mot att förbättra bloggartiklarna för varje gång. Lycka till!

Innehållsförteckning

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Hjälpsamma och bra tips inom copywriting, SEO, content marketing, sociala medier och webbdesign!

Dela det här inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Populäraste inläggen

Kategorier

Relaterade inlägg

Redigera text
Content writing

Redigera text: 5 tips för att lyckas

Brukar du ofta redigera text? Att redigera text är mycket mer än att bara läsa igenom snabbt, läs våra 5 tips för att lyckas med redigeringen!