Gästblogga: Så kan du lyckas som gästbloggare

Har du funderat på att gästblogga? Läs vår artikel om gästbloggning, hur du hittar webbplatser att gästblogga för och mycket mer!
Gästblogga

Att gästblogga har tidigare varit en vanligt strategi inom sökmotoroptimering. År 2014 gick Matt Cutts, från Google, ut med att den här typen av bloggning är över men ändå är det många som gästbloggar även idag. Det gäller att göra det på rätt sätt! 

I den här artikel kommer vi gå igenom gästbloggning! Varför ska du gästblogga, så hittar du hemsidor att gästblogga för och ska du kanske tillåta andra att gästblogga på din webbplats? 

Varför gästblogga?

Varför ska du då gästblogga? Vilka är anledningarna till att så många gör det? Inom SEO har anledningen tidigare, varit för att få en länk till din webbplats (vilket boostar sökmotoroptimeringen). Idag finns det många fler anledningar till varför det är positivt att publicera artiklar på andra webbplatser. 

Anledningar till att gästblogga:

Vad bör jag tänka på kring gästbloggning?

Att gästblogga (precis som bloggning) handlar om kvalitét före kvantitet. Var selektiv med var du publicerar, på så vis kan du fokusera på att skapa artiklar med hög kvalitet (till en webbplats om också förtjänar den kvaliteten). Ett tips är att inte bara ge bort bra content till webbplatser som inte passar ditt varumärke eller mål. Tänk dessutom alltid på din webbplats i första hand, publicera riktigt bra artiklar och guider på den först. 

Hur hittar jag bra webbplatser att gästblogga på?

När du letar efter webbplatser som du kan gästblogga på, är det viktigt att komma ihåg att fråga! Det är inte säkert att alla hemsidor som tar emot gästbloggare, faktiskt säger det någonstans på deras webbplats. Skicka ett mail och fråga! 

Som vi tidigare har nämnt, är det bra att vara selektiv med valet vart du ska gästblogga. Om ditt expertisområde är lantbruk, då kanske inte webbplatser som säljer träningskläder är den bästa webbplatsen att gästblogga för. Välj bloggar och hemsidor inom ditt område, du har säkert redan koll på några stycken. 

Ett tips är att göra en sökning på Google, till exempel kan du skriva ditt ämne och det du letar efter (i det här fallet gästblogga). En sökning för dig kan då exempelvis se ut såhär: 

lantbruk ”gästblogga”
eller 
lantbruk ”gästbloggare”

Om ditt expertisområde är träning, gör du på samma sätt! 

Skapa en process för gästbloggning

Annat tips är att skapa en process för din gästbloggning. Den processen kan till exempel se ut såhär steg-för-steg:

  1. Skapa en lista över hemsidor och bloggar som är intressant att gästblogga för. 

  2. Följ sedan företaget eller bloggen på sociala medier och integrera med dem där först. På så vis har ni haft kontakt och det kommer inte sedan ett mail från en total främling.

  3. Börja skapa en plan för hur du ska berätta om din idé och för vem.

  4. Det kan vara bra att förbereda sig på vissa frågor: 
    Varför ska du få gästblogga?
    Vad kommer du bidra med?
    Vad har du publicerat tidigare?
    Försök att besvara dessa frågor på en gång, i ditt första mail. Här kan din webbplats eller blogg verkligen komma till användning, genom att visa vad du har publicerat tidigare.

  5. Sista steget är att ta kontakt och berätta om din idé om gästbloggning.

Ska andra få gästblogga på din webbplats?

Så, ska du själv tillåta andra att gästblogga på din webbplats eller blogg? Det kan vara idé att tillåta andra att gästblogga för din hemsida, om innehållet är högkvalitativt och passar in på ditt ämne. Tänk på att inte acceptera vilka gästbloggare som helst. Undersök vad gästbloggaren vill publicera, vad denne har publicerat tidigare och var noga med att korrekturläsa gästblogginlägget! 

Om du accepterar en ny gästbloggare, se alltid till att läsa artiklarna innan och låt inte denne publicera själv till en början. När det är någon du litar på, självklart kan du tillåta det! 

Sammanfattning om att gästblogga

I början tar det lite tid och finess för att komma igång med gästbloggning. Efter ett tag när du har blivit varm i kläderna, kan det öppna upp många dörrar och samarbeten! Kom ihåg att alltid satsa på högkvalitativt innehåll som ger något värdefullt till läsaren! 

Lycka till!

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

SEO plugins
SEO/sökmotoroptimering

SEO plugins för WordPress

SEO plugins kan vara väldigt hjälpsamma när du arbetar med SEO på din hemsida, här kan du hitta tips på de SEO plugins som vi tycker om!