Uppdatera gammalt content på webbplatsen är en vanlig fråga inom SEO-branschen. Är det bäst att uppdatera en gammal artikel eller att skriva en helt ny?
Ett vanligt svar på den frågan, är att det bästa är att uppdatera ditt content. Varför? Det finns flera fördelar med detta, som vi kommer att gå igenom snart. Dessutom kommer det också tips på hur du ska kunna hitta gamla artiklar för uppdatering och hur du faktiskt kan uppdatera dessa!
Fördelar med att uppdatera gammalt content
Vad finns det då för fördelar med att uppdatera gammalt content?
- Förbättrad CTR (Click-Through Rate)
En av de största fördelarna kommer vara din CTR. Vi vill oftast ha den senaste informationen och därför är det viktigt att uppdaterat vårt innehåll för att läsare ska fortsätta vilja klicka sig in på artikeln. Många gånger använder vi även årtal i sökningen för att hitta den senaste informationen.
- Högre rankningar
Genom att uppdatera gammalt content, har du större chans att få bättre rankningar. Google har flera rankningsfaktorer och två av dessa är kvalitet på innehållet och hur uppdaterad den är. Detta gör att om du fräschar upp en artikel så får den (förhoppningsvis) högre kvalitet och blir uppdaterad.
- Mer värde
När du skapar en ny artikel är det oftast en lång process och det tar tid. Genom att istället uppdatera en artikel, sparar du inte bara tid utan du skapar också ett större värde för artikeln. Du kan helt enkelt lägga energi och tid på att ge det lilla extra, skapa mer värde till en artikel eller en sida på din webbplats.

Hur hittar jag content att uppdatera?
Så hur hittar man då content att faktiskt uppdatera? Vilka bör uppdateras? Dessa artiklar eller sidor på din webbplats kan du hitta genom olika metoder.
- Evergreen content
När du planerar att uppdatera och marknadsföra content behöver det vara något som fortfarande intresserar dina läsare. Därför bör du tänka på dina content pillars först, till exempel om du har guider på din webbplats kan det vara en bra start. Sedan kan du kika på artiklar, till exempel punktlistor som kan behöva en uppfräschning. Sist kikar du på nyheter inom din bransch, vad verkar vara hett och relevant just nu?
Relaterad artikel: Evergreen content: Allt du behöver veta
- Content som inte presterar speciellt bra
Artiklar som har position tre eller två hos Google, kommer troligtvis inte ranka högre för att du uppdaterar gammalt content (däremot kan du absolut kika på andra SEO-faktorer). Samma sak gäller för artiklar eller sidor som rankar väldigt, väldigt dåligt.
Det är istället optimalt att kolla på de artiklar eller sidor som rankar mellan position 5-15 (exempelvis). Detta content kan absolut ha fördel av att bli uppdaterad.
- Gammalt content
Innehåll som är väldigt gammalt har också en stor fördel av att bli uppdaterad. Här bör du kika på content som åtminstone är ett år gammalt. För att hitta de bästa artiklarna att uppdatera kan du till exempel kika på din e-postlista. Kanske många av dina prenumeranter började prenumerera för sex månader sedan? Då kanske de till och med har missat en del content? Det skulle inte vara roligt för den gruppen att få samma artikel som de fick i sin e-post för två månader sedan.
Att uppdatera gammalt content: Så gör du
När du uppdaterar gammalt content på webbplatsen är målet att skapa mer värde till innehållet. Dessutom vill vi att Google ska tycka att innehållet har fått meningsfulla förbättringar. Gå igenom följande checklista, då kommer ditt content garanterat vara uppdaterad till det bättre!
1. Ändra datum
Det bästa sättet är att behålla publiceringsdatumet men att lägga till ”Senast uppdaterad” i din artikel. Ibland kan du också lägga till ”Uppdaterad” i namnet på artikeln. Det är däremot alltid viktigt att vara tydlig med att innehållet har uppdaterats, på så vis skapar du inga falska förhoppningar för läsaren.
2. Uppdatera bilder
Se till att uppdatera bilderna i artikeln! Det viktigt att använda bilder som är uppdaterade, så du inte har kvar någon gammal bild på en produkt eller andra ändringar som kan ha skett i bilden.
3. Dubbelkolla länkar
Det är alltid bra att dubbelkolla samtliga länkar i artikeln. På så vis undviker du brutna länkar till sidor som har tagits bort eller om du har någon mer relevant artikel som du istället kan länka mot.
4. Förbättra texten
Förhoppningsvis har du inga grammatiska fel eller stavningsfel i din artikel, men det kan vara en bra idé att uppdatera texten. Det kanske finns någon uppdaterad statistik som du kan ändra? Du kan också kolla om någon har lämnat kritik i kommentarerna, för att göra artikeln ännu bättre.
5. Fundera på längden
Även om antal ord inte är en rankningsfaktor, brukar ändå längre artiklar ha en tendens att ranka bättre i sökresultatet. Du kanske kan lägga till något i artikeln? Men se också till att ta bort text som inte är relevant längre eller som kan göra artikeln ännu bättre!
6. Administrera kommentarerna
Vad gör man med gamla kommenterar på en uppdaterat content? Vissa menar att du bör behålla dem, eftersom de visar på engagemang kring din artikel. Andra menar att du bör ta bort dem eftersom de inte är kopplade till din nya, uppdaterade artikel.
Från ett SEO-perspektiv har det bevisats att kommentarer inte har speciellt stor effekt på dina rankningar. Därför är det ingen risk att ta bort gamla kommentarer. Däremot kan kommentarerna påverka användarvänligheten på din artikel, i så fall kan du behålla dem.
7. Återpublicera och marknadsför
Sista steget är att återpublicera din artikel och marknadsföra den! Marknadsför din nya, uppdaterade artikel i sociala medier och berätta för din målgrupp att den har blivit uppdaterad!
Uppdatera gammalt content sammanfattning
I de flesta fall tycker vi att du ska uppdatera gammalt content istället för att ta bort den helt. Men det stämmer inte alltid, ta en titt på dina lite äldre artiklar och sidor på sajten och gör en bedömning! Det kan finnas en guldgruva av värdefullt content som bara behöver en liten uppdatering!