fbpx

Skriva inledning: 10 tips för att skriva starka inledningar

Det finns många artiklar om att skriva bra rubriker. Att få någon att klicka på din artikel för att läsa den, är avgörande. Men att skriva en bra inledning då? 

När en besökare har klickat sig in och landat på din artikel, då vill du ju att denne ska läsa artikeln också! Då är det avgörande att skriva en inledning som driver läsaren vidare. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom 10 tips för att du ska lyckas med att skriva bra inledningar!

Att skriva en inledning

 1. Försök att hålla din första mening kort
 2. Skapa ett intresse
 3. Upprepa titeln
 4. Håll inledningen kort
 5. Använd ordet “du” åtminstone en gång
 6. Dedikera 1-2 meningar till att berätta vad artikeln handlar om
 7. Dedikera 1-2 meningar till att förklara varför artikeln är viktig
 8. Referera till ett problem som dina läsare har
 9. Men berätta inte lösningen på en gång!
 10. Använd data och statistik för att styrka din lösning
 11. Extra tips för SEO: Ta med ditt primära sökord i inledningen

1. Försök att hålla din första mening kort

Vi brukar alltid rekommendera korta meningar eftersom läsaren har enklare att förstå vad den faktiskt handlar om. Däremot, när du ska skriva inledning, är den första meningen ännu viktigare att hålla kort. 

Långa meningar har en tendens att försvåra för läsaren. Det ska inte vara svårt att förstå vad din artikel handlar om, speciellt i början. Därför är det extra viktigt att skriva korta meningar i inledningen

skriva inledning

2. Skapa ett intresse

Du har säkert hört att det är bra att skapa en hook eller fånga läsarens intresse, men vad innebär det egentligen? När du ska skriva en inledning kan det vara svårt att få med en hook, istället kan du skriva något roligt eller ovanligt för att fånga upp läsarens intresse för din artikel. 

3. Upprepa titeln

Om ditt mål är att sökmotoroptimera din artikel, då har du säkert skrivit en titel som förklarar någorlunda vad din artikel handlar om. Därför kan du med fördel ta med hela eller delar av titeln i inledningen. Eftersom detta kommer att förklara ytterligare vad artikeln innehåller.

4. Håll inledningen kort

En tumregel när du ska skriva en inledning är att hålla den kort och koncist. En inledning är just det – en inledning. Den ska alltså inte omfatta hela artikelns innehåll utan bara ge smak på vad artikeln handlar om. Du vill ju att läsaren ska fortsätta att läsa!

5. Använd ordet "du" minst en gång

Ordet “du” är ett kraftfullt ord. Många väljer att använda “ni” istället, men det blir inte lika personligt. Då talar du till massan istället för till mig personligen. Genom att använda “du” kommer du att etablera en koppling till läsaren, redan i inledningen.

6. Dedikera 1-2 meningar till att berätta vad artikeln handlar om

När du ska skriva en inledning är det viktigt att dedikera 1-2 meningar för att berätta vad artikeln handlar om. Vad kommer du att ta upp i artikeln? Vad kommer läsaren att lära sig? Det kommer att hjälpa läsaren att bestämma om det är värt att läsa hela artikeln, skrolla till olika delar i den eller att inte läsa den alls.

Var inte rädd att skriva bokstavligen vad artikeln handlar om, till exempel “I den här artikeln kommer du att läsa om … ” eller “Efter att du har läst den här artikeln kommer du att veta vad … “.

7. Dedikera 1-2 meningar till att förklara varför artikeln är viktig

Med stor sannolikhet kommer läsaren att förstå varför artikeln är viktig att läsa, men vissa kommer inte förstå det. Då är det bra att tydligt och enkelt förklara varför innehållet i artikeln är viktig att läsa. Dessutom kan det vara en till faktor som faktiskt gör att personen läser artikeln. 

8. Referera till ett problem som dina läsare har

Om du kan ta upp ett problem som läsarna har, direkt i inledningen, vore det toppen. Då kan läsaren (förhoppningsvis) känna igen sig – och vill veta lösningen på problemet. Människor vill lösa sina problem, och genom att skriva en inledning för en artikel som hjälper till, kan du få ännu fler läsare. 

9. Men berätta inte lösningen på en gång!

Att skriva en inledning som är stark, intressant och som samtidigt sammanfattar artikeln, kan vara svårt. Du vill försöka att ta upp problemet som läsaren har, men samtidigt inte avslöja lösningen på en gång. Eftersom du såklart vill att denne ska läsa din artikel. Dessutom kommer det troligtvis behövas lite bakgrund, förklaring och tips för att kunna använda lösningen på rätt sätt. 

10. Använd data och statistik för att styrka din lösning

Statistik och data kan alltid styrka din lösning, och det är inte helt fel att ta med en del av det redan i inledningen. Det kommer att hjälpa dig att ännu mer styrka varför artikeln är viktig att läsa och på vilket sätt den kan hjälpa till. Glöm inte bort att också länka till källan för statistiken, då blir den ännu starkare (dessutom bör du ändå ha med minst en extern länk för SEO).

Extra tips för SEO: Ta med ditt primära sökord i inledningen

Vi har inte pratat om SEO nästan någonting. Men självklart finns det några tips du kan använda för att sökmotoroptimera din inledning. Till exempel för du ta med ditt primära sökord när du ska skriva en inledning. Optimalast är att till och med ta med sökordet i första meningen. Då kommer sökmotorer direkt förstå vad din artikel handlar om.

Skriva inledning: Sammanfattning

Med hjälp av dessa 10 tips kommer du garanterat kunna skriva starka inledningar. Du kommer kanske inte kunna ta med varje tips i varje inledning, men de flesta kommer du kunna implementera i alla inledningar.

Träna på att skriva inledning till varje artikel som du producerar, då kommer du att ha starka inledningar som får dina läsare att läsa hela din artikel.

Du kan alltid använda Hemingway Editor för att säkerställa att din inledning är skriven på ett bra sätt! 

Relaterade inlägg