fbpx

Black hat SEO: 4 taktiker du bör undvika (och deras white hat alternativ)

Black hat SEO är taktiker och metoder som används för att försöka ranka i det organiska sökresultatet, däremot kan detta skada din SEO.

Att använda black hat SEO räknas som att oetiskt försöka manipulera sökmotorer och kan leda till rejäla bakslag. I värsta fall kan en hemsida bli nedplockad eller inte rankas alls. Sökmotorer som Google har blivit allt vassare på att identifiera olika tricks. Det finns flera olika tekniker som räknas till manipulation.

Här kan du läsa om fyra taktiker och varför du ska undvika dem. 

  1. Köpa länkar
  2. Keyword stuffing
  3. Bloggkommentarer
  4. Negativ SEO 

Du får även ta del av alternativ, det vill säga white hat SEO. Det innebär att inte bara sökmotorerna blir nöjda, riktiga besökaren får ut mer av din sida.

1. Köpa länkar- en risk som inte är värd att ta

Att andra sidor länkar till en sida är bra för SEO. Därför kan det vara lockande att betala andra sidor att för länka då det är ett snabbt alternativ. Betalning är inte bara pengar utan avser även tjänster eller varor. Att köpa eller sälja länkar strider direkt mot Google Webmaster Guidelines. Det finns utförlig beskrivning av vad som räknas som link schemes som är bra att läsa igenom. 

Upptäcker sökmotorerna att en sida använder sig av köpta länkar kan regelbrottet leda till olika bestraffningar. Det kan vara att sidan inte rankas alls och därmed har satsningen helt gått förlorad. 

Alternativ till att köpa länkar - 3 tips på hur du kan göra

Att andra sidor länkar till en sida ökar trafiken och uppmanas av sökmotorerna. För att andra ska länka till sidan är det bättre att:

  1. Arbeta med innehåll som blir värdefullt för andra att länka till.
  2. Sök upp ägare till sidor som du kan ge mervärde till.
  3. Övertyga med säljande argument att länka till dig.

Det kräver en hel del arbete men som lönar sig i längden och utan att riskera att utsättas för sökmotorernas vrede.

Black hat SEO - keyword stuffing

2. Keyword stuffing - att överanvända och stapla sökord

Keyword stuffing är en metod där sökord staplas på varandra och används repetitivt i olika meningar. Andra sätt är att stapla orter och områden som sidan försöker ranka. Det kan även vara att använda telefonnummer eller nummer som inte är relevanta för innehållet. 

Metoden är avsedd att manipulera sökmotorerna men har en motsatt effekt. De två främsta nackdelarna är:

  1. Google har blivit riktigt snabba på att hitta sidor som använder metoden och är snabba på att agera mot dem. Det innebär att sidan kan sjunka i rankingen vilket är den motsatta effekten som önskas uppnå.
  2. Texten kommer bli svårläst och utan värde för riktiga personer som besöker sidan. Att stapla sökord gör att texten ser ut att ha skrivits av en AI för AI.

Gör så här istället vid arbete med sökord

Att arbeta med sökord är lite av en konst men utgå från att du skriver för människor, inte en robot. Genom att skriva relevant och bra material är det större chans att öka konverteringar. Arbeta även med mer avancerade sökord som long-tail sökord. Ett ord som saknar en bra svensk översättning men som innebär att även använda mer specifika sökord som är lite längre.

Exempel:
Använd inte bara byxor herr. Lägg tid på att undersöka vad potentiella kunder söker efter som matchar din produkt. Det kan vara herrbyxor i miljövänlig bomull, alternativ en speciell typ av byxor för herrar som din målgrupp letar efter. 

Genom att arbeta strategiskt och innehållsbaserat med sökord går det att få betydligt bättre ranking och dessutom fler konverteringar.

Back hat SEO - bloggkommentarer

3. Bloggkommentarer- undvik att överösa kommentarer med länkar

Det är inte ovanligt att se massor med irrelevanta spam-kommentarer som länkar till en viss sida. Den typen av irrelevanta kommentarer skapar inte bara irritation utan påverkar varumärket och indirekt SEO-negativt. 

Att arbeta strategiskt med bloggkommentarer

Det finns flera olika verktyg som hjälper till att arbeta strategiskt med bloggkommentarer. Bland annat Ahrefs content explorer har funktioner som hjälper dig att söka upp rätt sidor att bearbeta. Det kanske inte är så effektivt sett till SEO men du kan skapa värde för den som söker efter information om ett visst ämne eller en produkt.

Genom att svara hjälpsamt och se till att din sida innehåller information som kan hjälpa personer kan du få fler besökare och kunder. Dessutom kan det indirekt påverka SEO-arbetet om andra börjar länka efter att ha funnit hemsidan hjälpsam.

4. Vad är negativ SEO?

Kortfattat innebär negativ SEO att någon aktivt och strategiskt arbetar för att försämra en sidas ranking i sökmotorerna. Ett sätt är att spam-länka till en sida alternativt göra sidan seg eller slå ut sidan genom riktade attacker.

Fördelen, det händer sällan

Det är inte en vanlig taktik i Sverige och sällan något att oroa sig för. Dessutom kan sökmotorer som Google känna igen attacker vilket gör att SEO-rankingen inte påverkas. Trots allt krävs det att någon ska bestämma sig för att rikta många tusen länkar till din sida på kort tid.

Black hat SEO sammanfattning

Black hat SEO är olika sätt att försöka manipulera sökmotorer som Google. Det är mot Googles regelverk köpa länkar, det vill säga att på något sätt betala för att någon ska länka till din sida. Blir du påkommen kan straffet bli att sluta rankas och därför ett mycket riskabelt alternativ.

Google uppmanar unikt och relevant innehåll. Därför är keyword stuffing, att överanvända och fylla sidan med irrelevanta sökord strategiskt kontraproduktivt. Arbeta istället med mer specifika sökord och underkategorier. 

Spamma heller inte med bloggkommentarer som länkar till en sida. Arbeta istället med hjälpsamma kommentarer och se till att din sida har relevant innehåll som besökare finner attraktivt. Negativ SEO utgör sällan ett problem då det kräver att någon aktivt arbetar för att sänka din sida genom tusental skräppost-länkar eller riktade attacker.

Relaterad artikel: SEO trender 2022

Relaterade inlägg