Sökordsdensitet: Allt du behöver veta

sökordsdensitet

Sökordsdensitet är viktigt att tänka på när du sökmotoroptimerar din text och din webbplats. Sökorden ska förekomma specifikt många gånger och med bra densitet. Men hur gör man detta? 

Här kommer vi gå igenom allt du behöver veta om sökordsdensitet.

Vad innebär sökordsdensitet?

Att använda rätt sökordsdensitet är viktigt inom SEO. Men vad innebär det? Det handlar om att använda sökordet rätt antal gånger och med en jämn densitet

Sökordet får inte förekomma för mycket, vilket kallas för keyword stuffing, men sökorden får inte förekomma för få gånger heller. 

Vad är en bra sökordsdensitet?

En bra sökordsdensitet kan variera något, men en bra riktlinje är att sträva efter 1-3 %. Hur ska man då kontrollera detta? Det finns flera gratis sajter på webben som analyserar din sökordsdensitet.

Vårt tips är att kika in på SEO Review Tools och deras Keyword Density Checker. Den berättar sökordsdensiteten på din sajt, eller specifika sidor, och berättar om du har använt ditt sökord för mycket. Där kan du också se om något annat ord används mer än ditt sökord.

Här nedan förklarar Matt Cutts, som tidigare har arbetat på Google, lite mer om sökordsdensitet:

Jämn sökordsdensitet

Rätt sökordsdensitet handlar inte bara om antalet många gånger som du använder ditt sökord på en sida, det handlar också om vart du använder dem.

Du bör sikta på att använda sökordet i början, slutet och mitten av din text. Dessutom bör du använda sökordet även i rubriken och underrubriker, åtminstone 75 % av dina underrubriker. På så vis kommer Google och andra sökmotorer lätt förstå vad din text handlar om (alltså ditt sökord).

Glöm inte synonymer och relaterade sökord

När du arbetar med sökord, glöm inte bort synonymer och relaterade sökord också! Den här typen av ord har flera fördelar, bland annat får du en möjlighet att använda egentligen samma sökord (fast med olika böjningar), flera gånger i din text. 

Dessutom kommer inte alla som söker på en viss fras, att använda exakt samma ord. Men du bör inte skapa olika sidor för samma typ av ord, utan istället använder du synonymer och relaterade ord till din viktigaste sökfras.

Sökordsdensitet

Sammanfattning om sökordsdensitet

Efter att du har läst den här artikeln, borde du ha stenkoll på sökordsdensitet. Ett tips är att gå tillbaka till den här artikeln när du ska analysera dina redan sökmotoroptimerade sidor men också för framtiden, när du sökmotoroptimerar nya sidor eller artiklar. Lycka till!

Innehållsförteckning

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Hjälpsamma och bra tips inom copywriting, SEO, content marketing, sociala medier och webbdesign!

Dela det här inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Populäraste inläggen

Kategorier

Relaterade inlägg