Vad är long tail sökord?

Long tail sökord är något som blir mer och mer relevant inom SEO. Beroende på vad du har för business och vilket sökord du vill ranka på, kan det vara till stor fördel att välja den här typen av sökord. Men vad är egentligen long tail sökord? Hur hittar man dem?

long tail sökord

Vad är long tail sökord?

Inom sökmotoroptimering brukar man skilja på sökord och long tail sökord. Den här typen av sökord brukar vara mer specifik och många gånger också längre än andra sökord. Ett huvudsökord brukar vara en allmän term som många använder och även sökmotoroptimerar för. Ett längre sökord brukar vara mer specifik inom ämnet eller ett delämne som både färre skriver och även sökmotoroptimerar för.

Long tail sökord
Bild från Backlinko

Exempel på long tail sökord

Om vi använder sökordet “böcker” som exempel. Det är ett sökord som används av många eftersom det finns ett stort antal bokhandlare, bloggare och utgivare som sökmotoroptimerar för det ordet. Det kan då vara svårt att ranka eftersom du behöver konkurrera med jättar som Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och även Amazon och liknande. 

Fokuserar du istället på din nisch för din webbutik, blogg eller vad du driver, kan det innebära att det blir lättare att ranka i sökresultaten. Detta kan du göra genom att skapa mer specifikt innehåll som har long tail sökord. Det kan vara fördelaktigt att, istället för att använda sökordet “böcker” använder du ett längre sökord som “vegetariska receptböcker” eller “receptböcker för jul”. Genom att skriva högkvalitativt innehåll med den här typen av sökord kan det vara lättare att ranka högre än konkurrenterna.

En långsiktig strategi

Nu kanske du tänker “vi vill ändå ranka på huvudsökordet, den får mycket mer trafik”. Visst, det får den men om du rankar på exempelvis sida 10 för det sökordet kommer du dock inte få ut speciellt mycket. Det kan alltså vara en hel del trafik men som inte konverterar till varken förfrågningar eller försäljning. Det kan då vara mer fördelaktigt att fokusera på längre sökord som är mindre konkurrenskraftiga. När det har blivit en hel del innehåll relaterade till de längre sökorden kan det vara enklare att sikta på huvudsökordet.

Hur hittar man long tail sökord?

Det kan vara lite knepigt att hitta den här typen av sökord. För att enklare förstå vart du hittar dessa och hur du faktiskt väljer vilka du ska använda, gjorde Ahrefs en kanonbra video på detta för något år sedan.

Sammanfattning

Att använda long tail sökord kan alltså vara en fördel för att ranka högre bland sökresultaten. Dessutom att få besökare som faktiskt konverterar till kunder. Om någon letar efter en specifik typ av receptbok och landar på din webbplats som specialiserar sig på den – kommer de med stor sannolikhet köpa.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi till!

Dela det här inlägget

Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på reddit
Dela på whatsapp
Dela på pinterest

Liknande inlägg

strategier inom copywriting
Copywriting

7 strategier inom copywriting som proffs använder

Strategier inom copywriting är fördelaktigt för dig som vill ha mer trafik, fler leads och ökad försäljning. Läs vårt inlägg för 7 strategier inom copywriting som proffs använder.

storytelling
Content writing

Storytelling: Allt du behöver veta

Storytelling handlar om att använda olika berättartekniker för att fånga uppmärksamhet bland människor. Här finns allt du behöver veta om storytelling.

Vill du synas på webben och öka din försäljning?

Vi hjälper dig med content / text, sökmotoroptimering / SEO, digital marknadsföring och webbdesign.

Content