fbpx

Instagram algoritmen: 5 fakta du kanske inte visste om

Instagram algoritmen diskuteras ofta och det finns flera myter om hur den fungerar. Läs 5 fakta om Instagram algoritmen, du kanske inte visste om!
Instagram algoritmen

Det finns många myter om Instagram algoritmen, ibland kan det därför vara svårt att veta vad som stämmer och inte. Följande är 5 fakta om Instagram algoritmen, som du kanske inte visste stämde! 

Fakta 1: Alla kontotyper behandlas lika

Oavsett vilken typ av konto du har på Instagram (privat, företag eller kreatör) behandlas det lika. Instagram har bekräftat att algoritmen inte behandlas dessa olika. Allt hänger alltså på användaren. Om du publicerar regelbundet, är aktiv och engagerar dina följare så kommer du troligtvis att ranka högre i Instagram flödet. 

Fakta 2: Alla längder på kommentarer räknas

Det har länge funnits en myt om Instagram algoritmen, att kommentarer som är kortare än bara några ord inte räknas. Men detta stämmer inte, alla kommentarer räknas – även om de bara består av emojis eller något ord. 

Kommentarer är en viktig faktor för engagemang, vilket påverkar Instagram algoritmen. Kom därför ihåg att alltid svara på kommentarer på dina inlägg! Det kommer inte bara att hålla dina konversationer aktiva, det visar också dina följare att du lyssnar och engagerar dig. 

Fakta 3: De första 30 minuterna, avgör inte

De senaste åren har det funnits ett rykte om att de första 30 minuterna, efter att du har publicerat ett inlägg, avgör din räckvidd. Detta stämmer inte, inlägg blir inte prioriterade för att de får mer engagemang de första 30 minuterna. 

Instagram algoritmen kommer att visa ditt innehåll till användare som brukar engagera sig i dina inlägg, även efter 30 minuter. Däremot är det ändå en bra idé att publicera content när dina följare är som mest aktiv! 

Fakta 4: Bilder och videor behandlas lika

Ett annat stort rykte om Instagram algoritmen är att bilder och videor inte har behandlats lika. Alltså att den ena prioriteras i flödet. Detta stämmer inte heller, oavsett om det är en bild eller en video så kommer inlägget att behandlas lika. 

Instagram algoritmen prioriterar den typ av content som en användare interagerar med mest. Detta betyder att om du tittar mer på videor eller kommenterar mer på video-inlägg, då kommer du att se fler videor i ditt flöde.

Fakta 5: Fejkade interaktioner räknas inte

Tack vare en del i Instagram’s algoritm, kan fejkade interaktioner (till exempel bottar) identifieras och rankas därefter. I en Instagram Story Q&A, meddelade Instagram att bästa sättet att skapa engagemang är genom att vara autentisk och transparent på plattformen.

Alltså tjänar du inte på att försöka lura algoritmen, hur grundlig och noggrann du än försöker vara! Om du verkligen vill försöka att förbättra din algoritmrankning, satsa på att publicera regelbundet och lär känna din målgrupp! 

Sammanfattning om Instagram algoritmen

Då har vi slagit hål på dessa 5 myter om Instagram algoritmen! Lycka till med din Instagram och kom ihåg att vara genuin, publicera regelbundet och lär känna din målgrupp! 

Vill du veta mer om hur du kan vara med framgångsrik på Instagram? Välkommen att kontakta Norrlands Webbyrå!

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg

Facebook pixel
Sociala medier

Vad är en Facebook-pixel?

Har du hört talas om en Facebook-pixel? Här kan du läsa allt om pixeln – vad det är, hur den fungerar och hur du installerar den.