Heatmaps: Den ultimata guiden för att komma igång

Heatmaps ger dig möjligheten att ännu djupare analysera dina besökares beteenden på din webbplats. Läs vår guide om heatmaps!
Heatmaps

Nu ska vi prata om heatmaps. Att analysera webbplatstrafiken är en sak, men om du verkligen vill förstå dina besökare är heatmaps nästa steg att gå. Då kan du se vad dina besökare ser, vart de klickar och hur långt de skrollar. 

I det här inlägget kommer vi först gå igenom vad heatmaps är, hur du använder dem och vilket verktyg du kan använda för att skapa dina värmekartor!

Vad är heatmaps?

En heatmap är en visuell representation av hur besökare interagerar med sidor på en webbplats. Värmekartan, som det kallas på svenska, använder färger för att visa nivån av engagemang på sidan. ”Varma” färger som röd och gul indikerar på hög engagemang och ”kalla” färger som grön och blå indikerar på låg engagemang.

Heatmaps kan visa tre signaler av engagemang: klick, skrollning och musrörelser. Alla tre är bra indikationer men de skiljer sig åt i innebörden.

Olika typer av heatmaps

Till exempel, du kan använda klick-kartan för att se vilka länkar eller knappar som får mest engagemang på din sida:

Skroll-kartan visar vilka sektioner på sidan som dina besökare ser mest, om besökarna missar en viktig sektion ofta kanske du ska flytta upp den på sidan:

Den sista kartan, som visar musrörelser, visar lite vart dina besökare tittar på sidan. Du kan fundera på att placera viktiga delar, som till exempel CTA’s, på det ”hetaste” områdena på sidan:

Som du märker, kan heatmaps hjälpa oss att förstå besökarnas aktiviteter på olika sidor i mycket utsträckning. Det är ett bra komplement till, till exempel Google Analytics, och andra verktyg som visas statistik som webbplatstrafik och bounce rate.

Med hjälp av heatmaps kan du optimera och finslipa din sajt ännu mer! De hjälper dig att visa vilka områden och element som uppmärksammas mest på din hemsida. Då kan du använda den informationen för att finslipa olika element på din webbplats för att förbättra användarvänligheten.

Plugins för heatmaps i WordPress

Om du har en WordPress hemsida, finns det många olika verktyg för heatmaps och plugins som du kan använda för att skapa dina värmekartor: 

Vi har bara använt ett verktyg och tillhörande plugin för våra heatmaps, Hotjar. Det fungerar så bra att vi inte behöver testa något annat just nu, därför är det också Hotjar som vi kommer att prata om fortsättningsvis i det här inlägget.

Hotjar

Verktyget Hotjar erbjuder heatmaps för skrollning, klick och musrörelser. Det är väldigt enkelt att sätta upp och använda. De erbjuder en gratis version, där du kan skapa heatmaps på tre sidor åt gången. Du kan alltså, till exempel, köra startsidan, ett blogginlägg och kontakt sidan först. När du har analyserat dessa kan du ta bort dem och köra tre andra sidor på din sajt. Dessutom kan du ha flera användare till samma konto, om ni är flera i företaget. 

Sedan har de tre betalversioner, den lägsta (för obegränsade heatmaps) kostar nästan 400 kr per månad. Till en början rekommenderar vi att du kör gratis versionen, den kommer du långt med! Dessutom är deras plugin till WordPress gratis.

Så skapar du heatmaps

Nu när du vet vad heatmaps är och hur de fungerar, vill du säkert komma igång! Om du väljer Hotjar har de flera superbra guider för hur du installerar och kommer igång. Men vi tänkte ändå gå igenom hur du kommer igång med Hotjar. 

1. Skapa ett konto på Hotjar's hemsida

Surfa in på deras hemsida och skapa ett konto gratis.

2. Hitta din hemsidas Hotjar Site ID

När ditt konto är klart behöver du din hemsidas Hotjar Site ID, det gör du via den här länken. Till vänster om din URL:adress finns det några siffror, det är din Hotjar Site ID (för den specifika hemsidan). Kopiera den!

3. Installera och aktivera Hotjar plugin

Logga in på din WordPress sajt och installera samt aktivera Hotjar plugin
När det är klart, gå till Inställningar i vänstra menyn i adminpanelen (Settings om du har WordPress på engelska).
I dropdown menyn hittar du Hotjar.
Då kommer det finnas ett fält i mitten där du ska fylla i din Hotjar Site ID. Klistra in den där och glöm inte att klicka på Spara ändringar.

4. Starta din första heatmap

Nu är det dags att starta din första heatmap! Gå till Site Dashboard (om du redan är inloggad) i Hotjar. 
Klicka sedan på Heatmaps i den vänstra menyn. Här hittar du dina heatmaps, när du har skapat några. 
Sedan är det bara att klicka på den gröna knappen som säger New heatmap och köra!

Sammanfattning

Grattis! Du har skapat din första heatmap och är igång! Nu behöver du bara ge det lite tid så kan du börja analysera den sedan. Då kommer du kunna se vilka länkar eller knappar som får mest klick, hur långt dina besökare skrollar och ungefär vart på sidan som de tittar. Lycka till med dina heatmaps!

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg