Optimera bilder för webben: 5 tips för optimal bild SEO

Det finns flera fördelar genom att optimera dina bilder för webben, din webbplats laddar snabbare och du kan sökmotoroptimera dina bilder för att synas i bildsöket. I det här inlägget tänkte vi gå igenom både hur du optimerar dina bilder på webbplatsen och även hur du sökmotoroptimerar dina bilder för att de ska synas i sökresultatet av bilder.

Optimera bilder för webben

Optimera bilder för webben: Varför?

Varför borde du optimera dina bilder för webben? Vilka fördelar finns det? Det finns egentligen två anledningar som har störst betydelse: 

  • Förbättra snabbheten och laddningstiden för din webbplats
  • Driva mer trafik från det visuella sökresultatet

Snabba laddningstider på webbplatser är en stor rankningsfaktor för Google. Under sommaren år 2018 meddelade sökmotorn att de hade börjat använda laddningstid som en rankningsfaktor, även på mobila enheter. Det var också i samband med detta om Google gick över till ett mobil-first index. Bilder på webbplatser är ofta den största anledningen till att laddningstiderna är långsamma, därför finns det mycket att vinna genom att optimera bilder för webben. 

Det är också fördelaktigt att sökmotoroptimera dina bilder för det visuella sökresultatet, Google bildsök. Genom att göra detta skapar det en ännu en chans att driva trafik till din webbplats! Dessa två anledningar tillsammans skapar en större vikt när det handlar om att lyckas med sökmotoroptimering. Det finns många fler anledningar men enligt oss är dessa de två största.

Optimera bilder för webben: Hur?

Hur ska du då optimera dina bilder, både för att förbättra laddningstiden och för sökmotoroptimering? Nedan följer 5 tips för hur du kan optimera dina bilder, vad du kan tänka på för att sökmotoroptimera dessa på bästa sätt och samtidigt göra din webbplats ännu snabbare!

1. Filformat

JPEG eller PNG? Det kan vara väldigt krångligt att veta vilket filformat som din bild bör vara i. Vårt tips är att använda JPEG för vanliga fotografiska bilder eftersom detta format har en bra färgåtergivning, förhållandevis en liten filstorlek och bra kvalitet. 

Om du istället har en grafisk bild som inte har så mycket färg, exempelvis en logotyp eller om du har en bild med transparent bakgrund, då kan du med fördel istället använda PNG.

2. Filnamn

Filnamnet på din bild är viktigt, speciellt från ett SEO-perspektiv. För att Google och andra sökmotorer ska kunna förstå vad din bild föreställer är det viktigt att namnge din bild så den beskriver vad det är. Ett tips är också att använda ditt sökord, för att Google enklare ska kunna ranka din bild i det visuella sökresultatet. 

Det kan också vara fördelaktigt att inte använda å, ä och ö i ditt filnamn. Använd inte heller konstiga tecken som !, ?, % eller #, det kan vara svårt för Google att förstå vad det är.

3. Alt-texter

Alt-texter är också en del av bilder som beskriver vad den föreställer. Här kan du tänka likadant som filnamnet, att använda en alt-text som beskriver bilden tillsammans med ditt sökord. Genom att använda sökordet och beskriva vad bilden föreställer så hjälper du Google och andra sökmotorer att förstå vad den handlar om. 

4. Komprimera bilder

För att din webbplats ska förbättra laddningstiden är det viktigt att bilden inte är för stor. Allra helst bör bilden inte vara större än 500KB men en bra riktlinje är under 1MB. För att optimera bilder för webben är det då bra att komprimera dem. Det har går att göra på flera sätt, om du använder WordPress till din webbplats finns det flera tillägg (plugins) som kan göra detta smidigt och enkelt åt dig. Men det finns också flera hemsidor på webben där du kan ladda upp din bild och verktyget komprimerar bilden åt dig.

Vi använder Adobe Photoshop för att minska storleken på våra bilder men vi har också tillägget Hummingbird för att komprimera där det behövs ytterligare.

5. Strukturerad data

Om du inkluderar strukturerad data kan Google visa dina bilder som rich search results och detta gör att du kan öka din synlighet och driva mer trafik ytterligare. Det här kan vara speciellt fördelaktigt om du driver e-handel eller om du publicerar recept och liknande. 

Driver du e-handel och du vill sökmotoroptimera dina bilder för sökresultatet av bilder, kan du tänka extra mycket på: 

  • Att använda bilder som har hög kvalitet
  • Att ladda upp extra många produktbilder
  • Att lägga till en sitemap för bilder

Optimera bilder för webben: Sammanfattningsvis

Nu har du ju koll på hur du kan optimera bilder för webben! Både för att laddningstiden ska vara optimal men också för att sökmotoroptimera dina bilder. Dina bilder kan påverka din laddningstid enormt mycket och om du tycker att din webbplats laddar lite långsamt, borde du garanterat börja med att se över dina bilder! 

Vill du läsa mer? Ett tips är att läsa Google’s riktlinjer för bilder!

Dela det här inlägget

Dela på linkedin
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på reddit
Dela på whatsapp
Dela på pinterest

Liknande inlägg

Vill du synas på webben och öka din försäljning?

Vi hjälper dig med content / text, sökmotoroptimering / SEO, digital marknadsföring och webbdesign.

Content