SSL-certifikat: Vad, varför och hur?

SSL-certifikat, vad är det? Varför bör du ha ett på din hemsida eller webbshop? Hur skaffar du ett SSL-certifikat? Vi reder ut det!
SSL-certifikat

SSL-certifikat, vad är det? Varför bör du ha det på din webbplats? Hur skaffar du det? Google’s ställningstagande i frågan om SSL har blivit starkare på senare år. Både för din och för kundens säkerhet behöver du certifiera din webbplats eller webbshop. 

I det här inlägget går vi igenom allt om SSL-certifikat. Vad det är, varför du bör ha det och hur du kan skaffa det på din hemsida.

Vad är SSL-certifikat?

Först och främst, vad är SSL-certifikat? SSL är en förkortning på Secure Sockets Layer och visar att all kommunikation på webbplatsen eller webbshopen är krypterad. Mellan din webbplats, din kunds dator och eventuella externa betallösningar. Detta för att ingen ska ha möjlighet att avlyssna eller manipulera kommunikationen på något vis.

I allra värsta fall kan en hacker ta reda på kundens namn, e-post, lösenord och annan känslig data, om du inte har SSL-certifikat! 

Skyddar data

När en webbplats hanterar känslig data och inte har ett SSL-certifikat, markerar Google Chrome och andra webbläsare den. Bredvid din URL-adress visas en röd markering och ett olåst hänglås. Om du är certiferad visas istället ett grönt låst hänglås, för att visa att din webbplats är krypterad och säker för användare. Har du någon typ av formulär på din webbplats bör du vara SSL-certifierad, detta blev Google hårdare på under år 2016.

Certifikatet innehåller bland annat informationen:

SSL-certifikat: Fördelar

Genom att SSL-certifiera din hemsida eller webbshop ökar du ditt förtroende för kunden. Om din sida inte är säker kan det vara så att kunden inte vågar att handla av dig. Värna om kundens integritet och skaffa ett SSL-certifikat! 

Dessutom kan du också få bättre placeringar hos Google, vilket såklart kan driva mer trafik till din webbplats. Sedan år 2014 ger Google en ”boost” i det organiska sökresultatet, till webbplatser som är certifierade. Eftersom det är viktigt för sökmotorer som Google att användare blir presenterade med relevanta och bra webbplatser i sökresultatet, så väger en SSL-certifierad hemsida tyngre.

SSL-certifikat: Så skaffar du ett till din webbplats

Dags att skaffa SSL-certifikat? Det är alltid en oberoende, extern part som utfärdar certifikatet. Ofta är det webbhotellet som utfärdar det, vi har exempelvis certifikatet genom vårt webbhotell Oderland.

Om det är en webbyrå som har byggt din webbplats eller som har ansvar över den, behöver de implementera certifikatet på servern. 

Kostar SSL-certifikat?

Många gånger ingår SSL-certifikat med webbhotellet som din hemsida finns på. Vilket gör att det i säg är gratis (förutom att du betalar för webbhotellet). Om din webbyrå ska implementera certifikatet kan det kosta en slant, eftersom beroende på vilka krav du behöver ha på ditt certifikat kan det belasta servern hårdare. Då kan din webbyrå behöva ta betalt för att implementera det. 

SSL-certifikat sammanfattning

Vi hoppas att du har märkt vad viktigt det är med ett SSL-certifikat på din hemsida eller din webbshop, och att du implementerar det! Det kommer garanterat vara värt det, även om det är svårt att mäta.

Frågor? Kontakta oss på Norrlands Webbyrå!

Danielle Storm

Jag är ägare av Norrlands Webbyrå och har arbetat flera år inom webbdesign och digital marknadsföring. Fritiden spenderar jag mestadels med min man Erik och våra två katter, Optimus och Jj. Det finns också ett extra stort intresse för att resa, gaming, att läsa och fotografering.

Är du redo att synas på webben?

Fyll i formuläret för att få en offert! Vi skräddarsyr pris och offert för just ditt företag. Alla verksamheter är olika och har därför också olika behov för att få ännu mer synlighet!

Offertförfrågan

Relaterade inlägg